Ja, ja, je ziet het goed. Alweer een Oosters gerecht. Er is namelijk nog zoveel te ontdekken in de Aziatische keuken. Mijn recepten to-do lijst wordt op dit moment alleen maar langer, ha, ha. Deze keer is het Indiase rode linzensoep geworden, wellicht beter bekend als dahl soep.
Deze mega lekkere Indiase rode linzensoep moet je zeker een keertje geprobeerd hebben. Heerlijk dippen met een groot stuk naanbrood en je hebt een geweldig lunchgerecht of een top maaltijdsoep. En gewoon glutenvrij, lactosevrij, maar ook nog eens vegan.
Ben je benieuwd geworden naar ons recept? Je vindt het hieronder.
Indiase rode linzensoep, dahl soep
Ingrediënten
- 300 gram rode linzen
- 500 gram rijpe tros tomaten
- 2 blikjes tomatenpuree
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 4 teentjes
- 2 rode pepers
- 2 uien
- 3 cm gember
- 4 cm kurkuma of 2 theelepels
- 3 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels garam masala
- 3 takjes blad peterselie
- 6 takjes koriander
- 2,5 liter water
- 2 groentenbouillonblokjes
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Snijd de kapjes van de rode pepers. Rol de rode peper heen en weer in je handen met de opening naar beneden zodat de zaadjes eruit vallen. Als je niet van pittig houdt, dan kun je beter de pepers opensnijden en zowel de zaadjes als de zaadlijsten verwijderen. Deze zijn namelijk het pittigst.
- Snijd de rode pepers, uien en knoflook in stukjes. Rasp de gember en de kurkuma. Als je lekker snel wilt zijn, dan stop bovengenoemde ingrediënten gewoon in de hakmolen van de staafmixer en snipper alles fijn. Scheelt weer tijd 😉
- Was de rode linzen en laat ze even uitlekken in een zeef.
- Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Verhit een scheutje wokolie in een grote soeppan en fruit hierin de rode pepers, uien, knoflook, gember en kurkuma. Voeg de komijnzaadjes en garam masala toe en roerbak even mee.
- Doe nu de tomaten in de pan met eventueel een klein scheutje water tegen het aanbakken. Roerbak de tomaten zo'n 5 minuten mee.
- Giet nu 2,5 liter water in de pan en voeg hier de groentenbouillonblokjes aan toe.
- Voeg nu ook de rode linzen toe en breng de dahl soep aan de kook.
- Als laatste voeg je de blaadjes bladpeterselie en koriander toe. Breng verder op smaak met wat peper en zout.
- Laat de Indiase rode linzensoep zo'n 20 minuten rustig doorkoken totdat de linzen zacht zijn.
- Pureer de dahl soep met de staafmixer. Serveer de soep direct in diepe borden of kommen. Garneer met wat koriander.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer gluten- en lactosevrije Indiase recepten zoals deze dahl soep? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije Oosterse gerechten.
Volg je ons al op Instagram? Hier vind je niet alleen foto’s van onze gerechten, maar ook van de avonturen van Sophie en mij en een kijkje achter de schermen.