Het glutenvrije dieet
Voor coeliakie bestaat geen medicijn. Om de dunne darm te laten herstellen is een strikt levenslang glutenvrij dieet een vereiste. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en Kamut (khorasantarwe). Het zit in producten die van deze granen gemaakt zijn, maar zitten ook verstopt in producten waarvan je het niet direct verwacht zoals soepen, sauzen, snoep, drop, bouillonblokjes etc.
Etiketten:
Het is daarom heel belangrijk dat je de etiketten van ook maar enigszins bewerkte producten goed onder de loep neemt en dit blijft doen. Soms mag een product wel, maar daarna besluit de fabrikant het recept aan te passen en kunnen er wel degelijk gluten in het product verwerkt zijn. Dus ook al gebruik je een product wat langer, blijf de etiketten checken!
Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel glutenvrije producten verkrijgbaar via speciaalzaken en webwinkels. Sinds kort heeft Albert Heijn haar glutenvrije assortiment behoorlijk uitgebreid en kun je daar ook veel glutenvrije producten kopen.
Wat mag niet:
- Tarwe
- Rogge
- Gerst
- Spelt
- Khorasantarwe (Kamut)
Deze ingrediënten zitten onder andere in brood, koekjes, crackers, pizza, cake, pannenkoeken, paneermeel, pasta, muesli, beschuit, bulgur, couscous, bami, vermicelli, snacks, sauzen en in nog veel producten en mag je dus niet eten.
Welke granen mogen wel?
- Haver*
- Boekweit*
- Quinoa*
- Maïsmeel
- Rijstmeel
- Sojameel
- Gierst
- Teff (meel)
- Sorghum (meel)
- Amaranth
- Tapioca (meel)
- Maizena
- Maïsgriesmeel (Polenta)
- Aardappelzetmeel
- Johannesbroodpitmeel
- Gemodificeerd zetmeel
- Guarpitmeel
- Glutenvrij tarwezetmeel (is onder de norm van >20ppm en wordt verdragen door de meeste coeliaken)
* Zijn van nature glutenvrij, maar hebben een verhoogd risico op kruisbesmetting. Kies daarom deze producten met het officieel Glutenvrij logo.
Wat mag nog meer?
- Groente en fruit
- Melk
- Eieren
- Aardappelen
- Rijst
- Maïs
- Vis en Vlees (mits onbewerkt en zonder paneerlaagje)
- De meeste kaas, yoghurt en kwark
- Peulvruchten
- Onbewerkte noten, zaden, pitten en pinda’s
Kruisbesmetting:
Eén klein kruimeltje kan iemand met coeliakie al behoorlijk ziek maken. Daarom is het belangrijk om kruisbesmetting met gluten te voorkomen.
Bereid een glutenvrije maaltijd het liefst op een aparte plaats in de keuken. Was goed je handen en werk uitsluitend met schone materialen. Bij voorkeur geen houten keukengerei aangezien deze niet goed schoon te houden zijn.
Ook is het aan te raden om de glutenvrije producten in een apart keukenkastje te bewaren en een aparte plank in de koelkast daarvoor vrij te maken.
Bewaar glutenvrije etenswaren goed verpakt, het liefst geseald.