Search

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
glutenvrije recepten Sophie Glutenvrij
  • Recepten
    • Recepten index
    • 30 minuten of minder glutenvrije recepten
    • Klaar in 45 minuten! En gewoon glutenvrij
    • Aardappel gerechten
    • Brood en banket glutenvrij
    • glutenvrije desserts
    • Dranken
    • Eenpansgerechten
    • Eiergerechten
    • Fruitgerechten
    • Groentegerechten
    • Hartige taarten
    • Kerstrecepten
    • Kruiden, curry’s en smaakmakers
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Glutenvrije oosterse gerechten
    • Oud & Nieuw
    • Ovenschotels
    • Glutenvrije paasrecepten
    • Pastagerechten
    • Rijstgerechten
    • Salades
    • Sinterklaas glutenvrij
    • Sauzen
    • Soepen
    • Stamppot
    • Snacks
    • Tapas
    • Kipgerechten
    • Vegan recepten
    • Vegetarische recepten
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Wereldgerechten
    • glutenvrije wokgerechten
    • Herfstrecepten
    • Winterrecepten
    • Zomer recepten
  • Glutenvrije paasspecial
  • Weekmenu
  • Coeliakie
    • Wat is coeliakie?
    • Filmpjes over coeliakie
    • Het glutenvrije dieet
    • Glutenvrij erop uit
    • Filmpjes over gluten
    • Naar school
    • Lactose-intolerantie
  • Webshop
  • Blog
  • Samenwerken
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring 2021
    • Nieuwsbrief
    • Over ons
Coeliakie / glutenvrij dieet  /  1 mei 2017

Het glutenvrije dieet

by Audrey

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Print
  • Pinterest

Het glutenvrije dieet

Voor coeliakie bestaat geen medicijn. Om de dunne darm te laten herstellen is een strikt levenslang glutenvrij dieet een vereiste. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en Kamut (khorasantarwe). Het zit in producten die van deze granen gemaakt zijn, maar zitten ook verstopt in producten waarvan je het niet direct verwacht zoals soepen, sauzen, snoep, drop, bouillonblokjes etc.

Etiketten:

Het is daarom heel belangrijk dat je de etiketten van ook maar enigszins bewerkte producten goed onder de loep neemt en dit blijft doen. Soms mag een product wel, maar daarna besluit de fabrikant het recept aan te passen en kunnen er wel degelijk gluten in het product verwerkt zijn. Dus ook al gebruik je een product wat langer, blijf de etiketten checken!

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel glutenvrije producten verkrijgbaar via speciaalzaken en webwinkels. Sinds kort heeft Albert Heijn haar glutenvrije assortiment behoorlijk uitgebreid en kun je daar ook veel glutenvrije producten kopen.

AH Glutenvrij schap (1)
AH Glutenvrij schap (2)

 Wat mag niet:

  • Tarwe
  • Rogge
  • Gerst
  • Spelt
  • Khorasantarwe (Kamut)

Deze ingrediënten zitten onder andere in brood, koekjes, crackers, pizza, cake, pannenkoeken, paneermeel, pasta, muesli, beschuit, bulgur, couscous, bami, vermicelli, snacks, sauzen en in nog veel producten en mag je dus niet eten.

Welke granen mogen wel?

  • Haver*
  • Boekweit*
  • Quinoa*
  • Maïsmeel
  • Rijstmeel
  • Sojameel
  • Gierst
  • Teff (meel)
  • Sorghum (meel)
  • Amaranth
  • Tapioca (meel)
  • Maizena
  • Maïsgriesmeel (Polenta)
  • Aardappelzetmeel
  • Johannesbroodpitmeel
  • Gemodificeerd zetmeel
  • Guarpitmeel
  • Glutenvrij tarwezetmeel (is onder de norm van >20ppm en wordt verdragen door de meeste coeliaken)

* Zijn van nature glutenvrij, maar hebben een verhoogd risico op kruisbesmetting. Kies daarom deze producten met het officieel Glutenvrij logo.

Wat mag nog meer?

  • Groente en fruit
  • Melk
  • Eieren
  • Aardappelen
  • Rijst
  • Maïs
  • Vis en Vlees (mits onbewerkt en zonder paneerlaagje)
  • De meeste kaas, yoghurt en kwark
  • Peulvruchten
  • Onbewerkte noten, zaden, pitten en pinda’s

Kruisbesmetting:

Eén klein kruimeltje kan iemand met coeliakie al behoorlijk ziek maken. Daarom is het belangrijk om kruisbesmetting met gluten te voorkomen.

Bereid een glutenvrije maaltijd het liefst op een aparte plaats in de keuken. Was goed je handen en werk uitsluitend met schone materialen. Bij voorkeur geen houten keukengerei aangezien deze niet goed schoon te houden zijn.

Ook is het aan te raden om de glutenvrije producten in een apart keukenkastje te bewaren en een aparte plank in de koelkast daarvoor vrij te maken.

Bewaar glutenvrije etenswaren goed verpakt, het liefst geseald.

 



Probeer ook eens deze glutenvrije recepten

Tags

  • coeliakie
  • glutenvrij
  • glutenvrij dieet
  • kruisbesmetting

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Print
  • Pinterest

Berichtnavigatie

Wat is coeliakie?
Wat is coeliakie? Filmpje van de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Share your thoughts Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

code

Advertentie



Weekmenu 12 t/m 18 april

glutenvrij weekmenu 2021015

Bestel ‘m hier! De glutenvrije paasspecial!

glutenvrije paasspecial 2021

Paasrecepten

Paasrecepten

Onze nieuwste recepten

  • Spinazie-preistamppot met Heks'nkaasSpinazie-preistamppot met Heks’nkaas
  • Cajun pasta met paprika, zwarte bonen en gehaktCajun pasta met paprika, zwarte bonen en gehakt
  • Italiaanse salade met tomaat en mozzarellaItaliaanse salade met tomaat en mozzarella
  • glutenvrije bladerdeegtaartjes met ei, bacon en kaasGlutenvrije bladerdeegtaartjes met ei, bacon en kaas
  • voorjaarsstamppot met doperwten, worteltjes en veldslaVoorjaarsstamppot met doperwten, worteltjes en veldsla

Advertentie



Like ons op Facebook

Like ons op Facebook

Vegan & glutenvrij genieten

Advertentie





Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je ons blijven volgen? Wat leuk! Schrijf je dan snel in voor ons blog!

Voeg je bij 159 andere abonnees

mytastenld.com

Contact informatie

Sophie Glutenvrij
T.a.v. Audrey Dobber
Baardmosstraat 18
1441 LV Purmerend

E-mail: audrey@sophieglutenvrij.nl
Tel.: +31627047771
KvK 76833100
BTW-nr: NL003117550B52

 

Design door:

D voor Office & Design
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Copyright Sophie Glutenvrij 2016-2021
Close
Sophie Glutenvrij
  • Nederlands