Stamppot zuurkool met appel, rozijnen en spekjes

Afgelopen dagen was het best wel koud en hebben we zelfs wat sneeuw gezien. Helaas bleef de sneeuw niet lang liggen, maar gelukkig net lang genoeg voor Sophie om er lekker in te spelen. En uiteraard deze mama ook. Zeg nu zelf, het blijft gewoon leuk om met sneeuwballen te gooien, in de sneeuw te schrijven, te sleeën en natuurlijk sneeuwpoppen maken. Maar wat ook erg fijn is na zo’n middagje sneeuw, is een lekker groot bord gluten- en lactosevrije stamppot zuurkool met appel, rozijnen en spek. Groot stuk rookworst erbij en smullen maar.

Normaal aten wij stamppot zuurkool alleen met aardappelpuree, spekjes en rookworst, maar speciaal voor Sophie heb ik hem wat zoeter gemaakt door er appel en rozijnen aan te voegen. Zo is deze stamppot zuurkool ook kidsproof.

Wil je deze stamppot zuurkool met appel, rozijnen en spekjes ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.



Stamppot zuurkool met appel, rozijnen en spekjes

Een heerlijke en eenvoudige stamppot zuurkool met appel, rozijnen en spekjes welke binnen 30 minuten op tafel staat.

Gang Hoofdgerecht, Stamppot
Keuken Glutenvrij, Hollands, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 30 minutes
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • 500 gram zuurkool
  • 2 zoete appels
  • 250 gram spekreepjes
  • 1 flinke hand rozijnen
  • 200 ml lactosevrije melk
  • 20 gram lactosevrije boter of margarine
  • 5 eetlepels appelsap
  • 1 grote rookworst
  • zout

Hoe maak je het?

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.

  2. Doe de zuurkool met het vocht, appels, een flinke hand rozijnen en 5 eetlepels appelsap in een pan.  Breng het geheel zachtjes aan de kook met de deksel op de pan. Laat ongeveer 20 minuten doorkoken en roer af en toe door.

  3. Leg na 10 minuten de rookworst bovenop de zuurkool en draai regelmatig om zodat de worst gelijkmatig warm wordt.
  4. Schil intussen de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in zo'n 15 minuten gaar.

  5. Terwijl de aardappels en zuurkool koken, kun je alvast de spekreepjes bakken.

  6. Zet 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de aardappels en zuurkool de melk op het vuur.

  7. Stoom de aardappels droog en voeg hier de boter en melk aan toe. Stamp het geheel goed door elkaar met de aardappel stamper.

  8. Voeg nu de zuurkool met appels en rozijnen inclusief het kookvocht toe aan de aardappelpuree. Schep nu ook de spekreepjes erbij. Stamp alles nogmaals goed door met de aardappelstamper.

  9. Serveer de zuurkool met appels, rozijnen en spekjes met rookworst.

Notities

Wil je een extra stevige stamppot zuurkool? Dan kun je er eventueel ook nog wat jus bij serveren.

 

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey

Ben je op zoek naar nog meer stamppot recepten zoals deze zuurkoolstamppot? Kijk dan ook eens op onze pagina met wintergerechten.



Volgen jullie onze avonturen al op Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code