Een heerlijke glutenvrije stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes. Lekker met aardappel-knoflookpuree met Provençaalse kruiden of witte rijst.
Buiten is het guur en koud. Hoogste tijd voor stevige winterkost. Bijvoorbeeld een heerlijke stamppot, een goed gevulde ovenschotel of een zalige stoofschotel. Gisteren heb ik voor het eerst deze heerlijke glutenvrije stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes gemaakt voor mijn gezin.
Eigenlijk had ik de stoofschotel met linzen willen maken, maar helaas gebeurde iets wat bijna nooit voorkomt in huize Dobber. Ik greep mis in de voorraadkast. Ik was ervan overtuigd dat ik nog wat blikjes linzen had staan, maar dat bleken kikkererwten te zijn. ’t Ja, daar had ik nu net even geen zin in. En gedroogde linzen wellen duurde te lang. Gelukkig vond ik achterin de kast nog een grote pot met kapucijners, zodat ik toch nog mijn stoofschotel kon maken.
Onze stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes
Uiteraard heb ik niet alleen kapucijners en pompoen door onze stoofschotel gedaan. Maar ook nog een flinke winterpeen erdoor, een prei, uien, knoflook natuurlijk, gerookte spekreepjes en twee grote rijpe trostomaten. Je weet wel, van die tomaten die nog net kunnen, maar de volgende dag niet meer halen. Dat zijn gewoon de allerlekkerste en dat proef je ook terug in je gerecht. Zo een heerlijk zoete en volle tomatensmaak. Scheutje rode wijn erdoor en natuurlijk de nodige verse kruiden en hopla, je hebt een mega lekkere stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes.
Wij hebben bij deze zalige stoofschotel een lekker en smeuïge aardappel-knoflookpuree met Provençaalse kruiden gegeten. Maar hij combineert ook uitstekend met witte rijst of glutenvrij stokbrood om te dippen.
Wil je deze zalige glutenvrije stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes ook eens maken. Je vind ons recept hieronder!
Stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes
Ingrediënten
- 1 grote winterpeen ong. 300 gram
- ½ flespompoen ong. 400 gram
- 1 prei
- 2 trostomaten
- 1 grote pot kapucijners
- 4 runderbraadworsten
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 kleine blikjes tomatenpuree
- 1 runderbouillonblokje
- 150 ml rode wijn
- 50 ml water
- 1 laurierblaadje
- 4 takjes tijm
- 3 takjes bladpeterselie
- peper en zout
- boter of olijfolie
Hoe maak je het?
- Snijd de runderbraadworstjes door de helft.
- Verhit wat braadboter of olie in een braadpan en bak hierin de runderbraadworstjes bruin.
- Snipper intussen de uien en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Giet de kapucijners in een zeef en spoel ze af met koud water.
- Snijd de flespompoen, winterpeen en tomaten in blokjes en de prei in ringetjes. Bewaar de winterpeen apart.
- Schep de braadworstjes uit de pan en zet even aan de kant.
- Giet een beetje van het braadvet af zodat je ongeveer 3 eetlepels overhoud in de braadpan.
- Fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de spekreepjes toe en bak deze lichtbruin.
- Doe de winterpeen erbij en roerbak 2 minuten mee.
- Voeg vervolgens de pompoenblokjes toe samen met de prei, kapucijners en tomaten.
- Schep de tomatenpuree in de braadpan en voeg de rode wijn toe.
- Haal de blaadjes tijm af en knip de blaadjes van de bladpeterselie fijn. Voeg ze toe aan de stoofschotel.
- Doe nu ook het laurierblaadje erbij samen met het runderbouillonblokje en het water.
- Breng verder op smaak met wat peper en eventueel een klein beetje zout. De spekjes geven al redelijk wat zout af. Zo ook het runderbouillonblokje, dus doe er niet teveel zout bij.
- Doe vervolgens de stukken runderbraadworst weer terug in de pan en laat het geheel nog zo'n 15 tot 20 minuten zachtjes doorpruttelen met de deksel op de pan.
- Schep regelmatig even om.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ook zo dol op stoofgerechten zoals deze glutenvrije winterstoofschotel? Probeer dan ook eens ons Italiaanse stoofvlees uit de slowcooker, de pabellón criollo of Hongaarse goulash.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op social media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten zoals deze zalige glutenvrije stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjes. Je vind ook nieuwe glutenvrije producten, tips, reviews en soms ook nog een leuke glutenvrije winactie.