Wat is de Indonesische keuken toch heerlijk, maar ook enorm uitgebreid. Er zijn nog zo ontzettend veel heerlijke gluten- en lactosevrije Indonesische recepten welke ik wil maken en met jullie wil delen. Deze ajam opor heb ik afgelopen weekend voor mijn moppies gemaakt die dol zijn op een lekker stukje kip. En dat was een groot succes. Dit Indonesische kipgerecht in kruidige kokossaus is me dan toch lekker geworden. Super lekker met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes.
Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar dat is vaak zo met Indonesische gerechten. Geduld komt de smaak zeker ten goede. Hoewel, deze ajam opor voor Indische begrippen nog redelijk snel klaar is. Nog geen 1,5 uur 😉
De volgende dag was er nog een klein beetje ajam opor over. Deze heb ik heerlijk opgegeten als lunch. En ik kan je vertellen, op de dag zelf was het al mega lekker, maar dan andere dag zelfs nog veel lekkerder. Dus heb je een keer wat minder tijd, lekker van te voren maken en de andere dag opwarmen.
Heb je ook al trek gekregen? Je vind ons ajam opor recept hieronder.
Ajam opor
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 1 stengel sereh citroengras
- 2 salam blaadjes Indische laurier
- 2 djeroek poeroet blaadjes limoenblaadjes
- 100 gram santen
- 500 ml water
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 grote ui
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 2 cm laos galangal wortel
- 4 cm koenjit kurkuma of 2 theelepels
- 4 kemirinoten
- 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
- 1 theelepel gula djawa palmsuiker
- peper en zout
- olie
Hoe maak je het?
- Doe de ui, knoflook, laos, gember, kurkuma, kemirinoten en gemalen komijn in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het tot een kruidenpasta (boemboe)
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en voeg hier de boemboe aan toe. Fruit de boemboe zo'n 5 minuten zodat de aroma's goed vrij komen.
- Voeg nu de kippenbouten toe en bak rondom even aan.
- Schenk 500 ml water bij de kippenbouten samen met het kippenbouillonblokje, de palmsuiker en de santen.
- Voeg nu ook de salam blaadjes en limoenblaadjes toe samen met de stengel sereh. Deze kneus ik altijd door er een knoop in te leggen.
- Laat de kip gedurende zo'n 45 minuten zachtjes door stoven. met de deksel op de pan. Draai regelmatig de kip om zodat hij geleidelijk gaar wordt.
- Haal na 45 minuten de kippenbouten uit de pan en pluk het vlees in grote stukken van de botten.
- Doe de kip terug in de pan en laat de ajam opor verder indikken zonder deksel op de pan. Let op dat de saus niet te hard kookt, want dan gaat hij schiften.
- Serveer de ajam opor met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Op onze website vind je nog veel meer gluten- en lactosevrije Indonesische recepten. We hebben ze allemaal voor je verzameld op onze pagina met Oosterse recepten.
Volgen jullie onze avonturen ook al op instagram?