Een zalige Hollandse stamppot, maar dan net een beetje anders, is deze heerlijke witte bonenstamppot met spinazie en rucola. Lekker met een runderbraadworstje of een gehaktbal.
“Wat eten we vandaag?” “Stamppot!” “Alweer stamppot?!” “Ja, alweer. Lekker hoor”. “Vandaag eten we witte bonenstamppot met spinazie en rucola”. Zo klinkt het regelmatig bij ons thuis. Bij stamppot denk je in eerste instantie natuurlijk aan de klassieke boerenkool, hutspot, zuurkoolstamppot en stamppot andijvie. Dat deed ik eerst ook hoor. Gewoon zoals mijn moeder het maakte. Mega lekker, maar je kunt nog zoveel meer met stamppot. Het is een uitermate geschikt gerecht om eindeloos mee te variëren en dat doe ik dan ook graag.
We hebben natuurlijk al eens een heerlijke spitskool stamppot met kerrie en appel gemaakt. De zomerstamppot met postelein, bacon en oude kaas. En zelfs een Oosterse variant. Namelijk de Oosterse stamppot met paksoi en Chinese kool. Lekker met een Indische gehaktbal. En afgelopen week was het dan de beurt aan deze witte bonenstamppot met spinazie en rucola. Heerlijk met spekreepjes erdoor. Uiteraard een uitje en knoflookje. Deze mogen bij ons natuurlijk niet ontbreken. Beetje dijon mosterd en nootmuskaat erdoor voor wat extra pit en daarna smullen maar. Lekker met een runderbraadworstje, gehakbal of een stukje rookworst.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de melk door een lactosevrije variant en de boter door plantaardige margarine. Eet je melkvrij? Dan kun je de melk ook vervangen door bijvoorbeeld kokosmelk.
Wil je deze zalige witte bonenstamppot met spinazie en rucola ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Witte bonenstamppot met spinazie en rucola
Ingrediënten
- 1½ kg kruimige aardappels
- 300 gram spinazie
- 375 gram witte bonen pot
- 40 gram rucola
- 250 gram spekreepjes
- 1 rode ui
- 1 bolletje solo knoflook
- 1 eetlepel dijon mosterd
- 150 ml melk
- 15 gram boter of margarine
- ¼ theelepel nootmuskaat
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
- Kook de aardappels in ruim water met wat zout in 15 tot 20 minuten gaar.
- Snipper intussen de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Giet de witte bonen in een zeef en spoel af met koud water. Laat even uitlekken.
- Verhit een scheutje olijfolie in een wok of grote hapjes pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.
- Voeg de spekreepjes toe en bak deze goudbruin.
- Vervolgens voeg je in delen de spinazie toe en laat deze slinken.
- Doe de witte bonen erbij en roer door elkaar.
- Zet intussen de melk op het vuur in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn samen met de melk, boter, dijon mosterd, nootmuskaat en wat peper en zout naar smaak.
- Giet het overtollige vet af van de spekjes, spinazie en witte bonen. Roer de rucola erdoor heen en voeg het geheel bij de aardappelpuree.
- Roer alles goed door elkaar en serveer direct.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Heb je ook zoals wij de smaak te pakken van een lekkere stevige glutenvrije Hollandse pot? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije stamppot of winterrecepten.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op social media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten zoals deze witte bonenstamppot met spinazie en rucola. Je vind ook nieuwe glutenvrije producten, tips, reviews en soms ook nog een leuke glutenvrije winactie.