Een verrassend lekkere zomerstamppot met postelein, bacon, oude kaas en doperwten. Heerlijk met een gekruid speklapje of chipolataworstjes.
Postewatte?! Postelein!
Postelein is een beetje een ‘vergeten groente’ wat eigenlijk best wel jammer is. Door de fris zurige zoutige smaak past het in tal van gerechten en kun je er eindeloos mee variëren. Postelein heeft helder groene, kleine, ruitvormige blaadjes met dikke en aan de onderkant wat rozige steeltjes. Postelein komt van oorsprong uit het verre oosten waar het al zo’n 2000 jaar gegeten wordt. Vanuit daar is het via het Romeinse rijk bij ons terecht gekomen.
Je kunt postelein zowel rauw eten als gekookt. Postelein is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond. Zo bevat postelein bijvoorbeeld meer ijzer dan spinazie en zit het boordevol vitamines en mineralen.
Postelein wordt vaak gezien als een echte zomergroente. Je ziet het dan ook vaak in de schappen van de supermarkt liggen. Toch bestaat er ook een wintervariant. Let er op dat als je postelein koopt, de blaadjes mooi fris groen zijn en niet verlept. En dat de steeltjes knapperig zijn.
Afgelopen week heb ik deze heerlijke zomerstamppot ermee gemaakt. Lekker met met blokjes oude kaas erdoor, doperwtjes en bacon. Echt een aanrader. Binnenkort zul je ongetwijfeld nog meer recepten met postelein voorbij zien komen op onze website. Wij zijn nog lang niet uit gevarieerd.
Wil je onze zomerstamppot met postelein, bacon en oude kaas ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden voor het recept.
Zomerstamppot met postelein, bacon en oude kaas
Ingrediënten
- 1½ kg kruimige aardappels
- 300 gram postelein
- 200 gram doperwten
- 1 rode ui
- 150 gram bacon reepjes
- 125 gram oude kaas
- 150 ml melk
- 15 gram boter of margarine
- 2 theelepels dijon mosterd
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in 4 stukken.
- Kook de aardappels in ruim wat met wat zout in zo'n 17 minuten gaar.
- Kook de doperwten zo'n 8 minuten voor in ruim water met een beetje zout.
- Snipper de rode ui.
- Verhit een beetje olie of margarine in een koekenpan en fruit hierin de rode ui.
- Voeg de baconreepjes mee en bak deze mee.
- Verwijder intussen de lange stelen van de postelein zodat er een klein stukje steel aan blijft zitten
- Snijd de oude kaas in blokjes van ongeveer ½ cm.
- Giet de aardappels af en stoom ze even droog.
- Giet intussen de melk in een steelpan en breng aan de kook
- Stamp de aardappels fijn met de boter of margarine, dijon mosterd, een beetje peper naar smaak en de warme melk.
- Roer de postelein, doperwten, baconreepjes, oude kaas en rode ui door de aardappelpuree.
- Serveer direct.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer zomerrecepten zoals deze heerlijke zomerstamppot met postelein, bacon en oude kaas? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije zomer recepten.
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.