Een heerlijke en makkelijke spitskoolstamppot met kerrie en appel welke je binnen een handomdraai op tafel hebt staan. Lekker met een gehaktbal, een speklapje of een stukje rookworst.
Wij zijn dol op stamppot. Uiteraard de klassiekers zoals boerenkool, hutspot, andijviestamppot en zuurkool, maar ook andere varianten die misschien soms niet zo voor de hand liggen. Bijvoorbeeld de Oosterse stamppot met paksoi en Chinese kool. Stamppot is een gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren en dat is dan ook iets wat ik graag doe. Gewoon even kijken in de koelkast wat op moet en daar een heerlijke combinatie mee maken.
Afgelopen week begon de spitskool er wat zielig uit te zien, dus die moest die dag echt gegeten worden. Appels, uien en knoflook is iets wat ik altijd al wel in huis heb, dus dat kon er mooi bij. Alleen was die combinatie bij elkaar wat saai en smakeloos. Dus het geheel lekker een beetje pit gegeven met wat kerrie en cayennepeper en voila, een zalige spitskoolstamppot met kerrie en appel om je vingers bij af te likken. Mijn gezin heeft er in ieder geval van genoten. Ja, ja, zelf Patrick, die toch echt geen liefhebber van kool is, maar het op deze manier ook erg lekker vond.
Serveer de spitskoolstamppot met gehakt, een speklapje of een sappig stukje rookworst. Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de melk door lactosevrije melk of kokosmelk en kies voor de margarine een melkvrije variant. Makkelijk toch?!
Wil je dit heerlijke stamppotje met spitskool, kerrie en appel ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Spitskoolstamppot met kerrie en appel
Ingrediënten
- 1½ kg kruimige aardappels
- 1 spitskool
- 2 grote appels
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 ml melk
- 15 gram boter of margarine
- 1 eetlepel kerrie
- 1 eetlepel djion mosterd
- 1 snufje cayennepeper
- peper
- zout
- olie of vloeibare margarine
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en kook ze in ruim water met wat zout in zo'n 15 tot 20 minuten gaar.
- Snijd de spitskool in reepjes en kook deze ongeveer 10 minuten met een beetje zout.
- Snipper intussen de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Schil de appels en snijd deze in blokjes
- Verhit een scheutje olie of vloeibare margarine in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de appelblokjes toe en bak deze 3 minuten mee.
- Giet de aardappels en de spitskool af.
- Doe de melk in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Stamp de aardappels fijn met de boter, dijon mosterd, kerrie, cayenne peper, gewone peper en melk.
- Meng de spitskool, ui, knoflook en appel goed door de aardappelpuree en klaar is je spitskoolstamppot met kerrie en appel.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer gerechten zoals deze heerlijke spitskoolstamppot met appel? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije stamppotten.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op social media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten zoals deze spitskoolstamppot met gehakt, kerrie en appel, maar ook nieuwe glutenvrije producten, tips, reviews en soms een leuke glutenvrije winactie.