Echt een aanrader is deze heerlijke shepherd’s pie (cottage pie) met gehakt, aardappelpuree, winterpeen en doperwten.
Wellicht heb je het weleens voorbij zien komen. Zo’n 17 jaar geleden heb ik een tijdje in Engeland gewoond en gewerkt. Ik woonde in het plaatsje Barton upon Humber, vlakbij Hull waar de ferry vanuit Rotterdam aankomt. Nu ben ik niet zo een groot fan van de Britse keuken. Beetje eenzijdig en vaak ook erg vet. ’t Ja, tenzij Jamie Oliver natuurlijk voor je kookt ;-).
Toch zijn er een aantal gerechten welke ik heb overgenomen in de periode die ik daar verbleef. Natuurlijk het Engels ontbijt, wat je ook op onze website kunt vinden, Yorkshire pudding, roast ham, jacket potatoes en deze verrukkelijke Shepherd’s pie.
Zoals zoveel traditionele gerechten heb je met shepherd’s pie ook 1001 verschillende varianten. Ook ik heb mijn eigen variatie gemaakt welke bij mijn gezin past. Eigenlijk is mijn versie meer een cottage pie, aangezien ik rundergehakt gebruik en shepherd’s pie met lamsgehakt is. Maar goed, what’s in a name.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de melk door lactosevrije melk. Wil je deze heerlijke Engelse ovenschotel ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.
Shepherd's pie (cottage pie)
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 850 gram kruimige aardappels
- 2 winterpenen
- 200 gram doperwten diepvries
- 1 grote ui
- 1 bolletje Chinese knoflook
- 1½ eetlepel glutenvrije worcestershire sauce Biona
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 1 groentebouillonblokje
- 2 theelepels tijm
- 125 ml rode wijn
- 150 ml melk
- 15 gram boter of margarine
- geraspte kaas
- vloeibare margarine of olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze in vieren.
- Kook de aardappels in 15 tot 20 minuten met wat zout gaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Snijd de winterpenen in blokjes.
- Verhit een beetje margarine of olijfolie in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Schep de blokjes winterpeen en de doperwten (mogen nog bevroren zijn) bij het gehakt en roerbak even mee.
- Voeg nu de rode wijn, glutenvrije worcester saus, tomatenpuree, groentebouillonblokje en tijm bij het geheel.
- Breng verder op smaak met wat peper en zout.
- Kook intussen de melk.
- Stamp de aardappels fijn samen met de margarine en warme melk.
- Bestrijk de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelpuree.
- Schep het gehakt-groentemengsel op de aardappelpuree.
- Doe nu de andere helft van de aardappelpuree op het gehakt-groentemengsel en strijk glad met een spatel.
- Strooi als laatste een flinke laag geraspte kaas over de shepherd's pie.
- Zet de sherperd's pie op het rooster in het midden van de oven en laat hem in zo'n 20 minuten goudbruin en gaar worden. Serveer direct.
Voedingswaarden per persoon/portie
Heb je ook al eens gekeken in onze glutenvrije recepten index? Hier vind je al onze recepten op categorie en alfabet.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!