Jambalaya met kip, ham en chorizo

Het is alweer even geleden sinds het laatste wereldgerecht, dus hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Deze keer hebben we gekozen voor de Amerikaanse jambalaya. Een heerlijk rijstgerecht met kip, chorizo, groenten en in onze versie ook ham.

Amerikaans?! Hoor ik je misschien denken. Ja, jambalaya is een Amerikaans gerecht wat ontstaan is in Louisiana toen Spanje het nog beheerste. Het gerecht is dan ook van oorsprong afgeleid van de Spaanse paella. Aangezien er in Amerika toen destijds weinig tot geen saffraan te krijgen was, werd deze vervangen door tomaten. Inmiddels zijn er eindeloos veel jambalaya variaties gemaakt op dit lekkere gerecht waarvan onze glutenvrije versie er eentje van is.



jambalaya

Een van de wereldgerechten. Namelijk gluten- en lactosevrije jambalaya met kip, ham en chorizo.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Glutenvrij, Lactosevrij, Wereldgerecht
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 650 gram kipfilet
  • 200 gram chorizo
  • 250 gram hamblokjes
  • 300 gram basmati rijst
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 lente-uitjes
  • 2 uien
  • 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
  • 1 rode peper
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 takjes bladpeterselie
  • 1 eetlepel cajun kruiden
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Kook de basmatirijst met wat zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  2. Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met wat peper en zout.

  3. Snijd de chorizo in dunne plakjes. Ik gebruik altijd de chorizo droge worst van Stegeman. Deze is glutenvrij.

  4. Snipper de uien. Snijd de knoflook en rode peper zo fijn mogelijk.

  5. Vervolgens snijd je de paprika's in blokjes, de lente-uitjes in ringetjes en de bleekselderij in stukjes.

  6. Verhit een scheutje olijfolie in de wok en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper. Voeg na ongeveer 2 minuten de kipblokjes toe en bak rondom even aan.

  7. Schep de chorizo en hamblokjes bij de kip en roerbak zo'n 2 tot 3 minuten mee.

  8. Voeg de paprika's, lente-uitjes en bleekselderij toe samen met de cajun kruiden, paprika poeder en cayennepeper. Roerbak alles zo'n 5 minuten totdat de groenten beetgaar zijn.

  9. Giet daarna de tomatenblokjes in de wok en snipper de bladpeterselie erboven. Laat alles zo'n 5 minuten verder door smoren.

  10. Schep als laatste de rijst bij het geheel en roer alles nog even goed door.

Notities

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey

Ben je op zoek naar nog meer gerechten zoals deze gluten- en lactosevrije jambalaya? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije (en lactosevrij) wereldgerechten!



Volgens jullie de avonturen van Sophie en mij al op instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code