Vaak zie ik het nog op bijvoorbeeld Facebook voorbij komen. “Ik wil graag nasi maken, maar welke nasikruiden of boemboe’s zijn nu glutenvrij?” Ik weet nog dat ik een aantal jaar geleden voor precies dezelfde vraag stond. In mijn zoektocht kwam ik toen uit bij de Lidl. Helemaal blij natuurlijk, totdat ik een keertje alle ingrediënten voor een heerlijke glutenvrije nasi goreng al had gekocht vervolgens bij de Lidl sta en op was de boemboe. Geen nood, Purmerend heeft nog een aantal Lidl filialen, maar ook daar allemaal op. NEE!!!
Uiteindelijk kwam ik toen terecht bij de Jumbo en gelukkig was hun boemboe glutenvrij. Tegenwoordig heeft deze glutenvrije tarwe als ingrediënt, dus voor ons kan deze helaas niet meer. Toen ik wat meer mijn weg wist in het glutenvrije leven, kwam ik tot de ontdekking dat de zakjes van Kokki Djawa ook glutenvrij zijn. ‘t Ja, en wat ga je dan doen als mama van een glutenvrij kind…juist, hamsteren!!! Want stel je voor dat straks de ingrediënten weer gewijzigd zijn of dat ze straks weer een tijd niet te krijgen zijn.
En dan ga je weer een keertje nasi maken, ingrediënten allemaal weer gekocht en wat blijkt. Alle boemboe’s op! Dan kun je twee dingen doen. Of weer naar de winkel crossen of dan maar zelf maken. Ik heb voor het laatste gekozen, want eerlijk gezegd was ik er nu toch wel een beetje klaar mee met het boemboe gedoe. Ik maak natuurlijk al regelmatig boemboe’s voor bijvoorbeeld ajam paniki, rendang of soto ajam, dus waarom ook niet mijn eigen boemboe nasi goreng. En wat blijkt, het is inderdaad net zo makkelijk als alle andere kruidenpasta’s. Even experimenteren met de juiste ingrediënten en voila! Onze eigen gluten- en lactosevrije boemboe voor nasi goreng.
Boemboe nasi goreng glutenvrij
Ingrediënten
- 2 sjalotjes
- 3 cm gember
- 3 cm laos
- 3 cm kurkuma
- 3 cm sereh citroengras
- 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
- 2 theelepels trassi
- 2 eetlepels glutenvrije sojasaus
- 1 rode peper
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 3 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels palmsuiker
- 1 theelepel tamarindepasta
- 0,5 theelepel witte peper
Instructies
- Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze in grove stukken.
- Schil de gember, kurkuma en laos.
- Was de rode peper, verwijder het kroontje en snijd in grove stukken.
- Doe de sjalotjes, knoflook, gember, kurkuma, laos, rode peper, sereh, ketoembar, trassi, komijnzaad, glutenvrij sojasaus, palmsuiker, tamarindepasta en witte peper in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het geheel tot een pasta.
Notities
Wil je direct deze heerlijke boemboe nasi goreng glutenvrij uitproberen? Op onze pagina met Oosterse gerechten vind je onder andere een heerlijk recept voor nasi goreng, maar ook bloemkool nasi.
Hoi Audrey,
Met veel plezier lees en probeer ik jouw gerechten uit. En vaak bevallen ze uitstekend!
Helaas wonen wij in een dorp dat niet de verse kruiden verkoopt, althans niet alle soorten. Hoe kan ik niet zo toch de diverse kruiden maken, maar dan met de gedroogde kruiden uit een potje? Is er een bepaalde verhouding die ik kan aanhouden. 1cm staat gelijk aan x gram.
Of wordt de smaak dan heel anders.
Groetjes,
Marco
Hoi Marco,
Dank voor je bericht. Wat leuk om te horen dat de recepten in de smaak vallen. Je kunt inderdaad voor 1 cm 1 theelepel hanteren.
Groetjes Audrey