Boemboe nasi goreng, gluten- en lactosevrij

Vaak zie ik het nog op bijvoorbeeld Facebook voorbij komen. “Ik wil graag nasi maken, maar welke nasikruiden of boemboe’s zijn nu glutenvrij?” Ik weet nog dat ik een aantal jaar geleden voor precies dezelfde vraag stond. In mijn zoektocht kwam ik toen uit bij de Lidl. Helemaal blij natuurlijk, totdat ik een keertje alle ingrediënten voor een heerlijke glutenvrije nasi goreng al had gekocht vervolgens bij de Lidl sta en op was de boemboe. Geen nood, Purmerend heeft nog een aantal Lidl filialen, maar ook daar allemaal op. NEE!!!

Uiteindelijk kwam ik toen terecht bij de Jumbo en gelukkig was hun boemboe glutenvrij. Tegenwoordig heeft deze glutenvrije tarwe als ingrediënt, dus voor ons kan deze helaas niet meer. Toen ik wat meer mijn weg wist in het glutenvrije leven, kwam ik tot de ontdekking dat de zakjes van Kokki Djawa ook glutenvrij zijn. ‘t Ja, en wat ga je dan doen als mama van een glutenvrij kind…juist, hamsteren!!! Want stel je voor dat straks de ingrediënten weer gewijzigd zijn of dat ze straks weer een tijd niet te krijgen zijn.

En dan ga je weer een keertje nasi maken, ingrediënten allemaal weer gekocht en wat blijkt. Alle boemboe’s op! Dan kun je twee dingen doen. Of weer naar de winkel crossen of dan maar zelf maken. Ik heb voor het laatste gekozen, want eerlijk gezegd was ik er nu toch wel een beetje klaar mee met het boemboe gedoe. Ik maak natuurlijk al regelmatig boemboe’s voor bijvoorbeeld ajam paniki, rendang of soto ajam, dus waarom ook niet mijn eigen boemboe nasi goreng. En wat blijkt, het is inderdaad net zo makkelijk als alle andere kruidenpasta’s. Even experimenteren met de juiste ingrediënten en voila! Onze eigen gluten- en lactosevrije boemboe voor nasi goreng.Boemboe nasi goreng glutenvrij

Voortaan maak je heel makkelijk zelf de lekkerste gluten- en lactosevrije boemboe voor nasi goreng. 

Gang Kruiden
Keuken Glutenvrij, Indonesisch, Lactosevrij, Melkvrij
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 2 porties
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

 • 2 sjalotjes
 • 3 cm gember
 • 3 cm laos
 • 3 cm kurkuma
 • 3 cm sereh citroengras
 • 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
 • 2 theelepels trassi
 • 2 eetlepels glutenvrije sojasaus
 • 1 rode peper
 • 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
 • 3 theelepels komijnzaad
 • 2 theelepels palmsuiker
 • 1 theelepel tamarindepasta
 • 0,5 theelepel witte peper

Hoe maak je het?

 1. Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze in grove stukken. 

 2. Schil de gember, kurkuma en laos.

 3. Was de rode peper, verwijder het kroontje en snijd in grove stukken.

 4. Doe de sjalotjes, knoflook, gember, kurkuma, laos, rode peper, sereh, ketoembar, trassi, komijnzaad, glutenvrij sojasaus, palmsuiker, tamarindepasta en witte peper in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het geheel tot een pasta.

Notities

 In onze boemboe nasi goreng heb ik de zaadjes van de rode peper laten zitten. Wij houden namelijk van best een beetje pittig. Je kunt de zaadjes en zaadlijsten ook verwijderen zodat de boemboe wat milder wordt.

 

De inhoud voor dit recept is genoeg voor 2 grote pannen met nasi. Je kunt de boemboe ongeveer een week bewaren in de koelkast, maar je kunt hem ook heel makkelijk invriezen.

 

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey

Wil je direct deze heerlijke boemboe nasi goreng glutenvrij uitproberen? Op onze pagina met Oosterse gerechten vind je onder andere een heerlijk recept voor nasi goreng, maar ook bloemkool nasi.Volgen jullie ons ook al op Instagram en Pinterest?

1 thought on “Boemboe nasi goreng, gluten- en lactosevrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code