Harira is een heerlijke goed gevulde Marokkaanse maaltijdsoep met linzen, kikkererwten en selderij welke vaak met de ramadan gegeten wordt. De soep bevat veel verschillende vitamines en voedingsstoffen en is een uitstekend lunchgerecht, maar ook zeer geschikt als maaltijdsoep. Lekker met bijvoorbeeld wat glutenvrij stokbrood en eventueel een frisse salade erbij.
Net zoals met bijvoorbeeld minestronesoep heb je op harira ook eindeloos veel variaties. Je kunt natuurlijk lekker veel verschillende groentes in de soep, maar eventueel ook rundvlees of gehakt.
Van onze Marokkaanse maaltijdsoep heb ik een snelle variant gemaakt welke binnen 30 minuten op tafel staat. Ook is onze harirasoep niet alleen gluten- en lactosevrij, maar ook nog eens vegan.
Wij hebben in ieder geval genoten van deze heerlijke soep en gaan hem zeker nog veel vaker maken.
Wil je deze heerlijke Marokkaanse soep ook eens maken? Je leest ons recept hieronder.
Harira Marokkaanse maaltijdsoep
Ingrediënten
- Voor de kruidenpasta
- 2 uien
- 2 cm kurkuma of 1 theelepel
- 3 cm gember
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel kardemom
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- ......................................................................................
- Voor de soep
- 200 gram rode linzen
- 1 blik kikkererwten 400 gram
- 2 stengels bleekselderij
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 5 gram koriander
- 10 gram bladpeterselie
- 1 groentebouillonblokje
- 1 liter water
- olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Snijd de bleekselderij in stukjes. Giet de kikkererwten in een zeef en spoel af met koud water.
- Doe de ingrediënten voor de kruidenpasta in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal tot een pasta.
- Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de kruiden pasta zo'n 2 tot 3 minuten zodat de aroma's goed vrij komen.
- Giet nu de tomatenblokjes in de pan en roerbak heel even mee.
- Voeg het water toe samen met de rode linzen, bleekselderij, tomatenpuree en het groentebouillonblokje.
- Breng de soep zachtjes aan de kook en laat zo'n 10 tot 15 minuten doorkoken totdat de rode linzen gaar zijn. Knip de bladpeterselie en koriander boven de soep fijn. Breng de harira verder op smaak met wat peper en zout.
- Voeg ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd de kikkererwten toe.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Doordeweeks weinig tijd om te koken, maar toch iets gezonds en gluten- en lactosevrij op tafel zoals deze heerlijke goed gevulde Marokkaanse soep? Kijk dan ook eens bij onze 30 minuten of minder recepten.
Volgen jullie onze avonturen al op Instagram? Hier vinden jullie niet alleen foto’s van onze heerlijke gluten- en lactosevrije recepten, maar ook een kijkje achter de schermen bij Sophie (is) Glutenvrij.
Wil je vanaf nu onze recepten en laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Dat kan! Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en mis vanaf nu niets meer. De nieuwsbrief verschijnt elke zondag.
Deze soep ziet er heerlijk uit, voor hoeveel personen is het recept?