Boeuf bourguignon, een Franse klassieker

Boeuf bourguignon, een Franse klassieker, maar dan gewoon glutenvrij.

Boeuf bourguignon, of boeuf a la bourguigonne betekent eigenlijk heel eenvoudig ‘Rund op zijn Bourgondisch’. Het is van oorsprong een Frans boeren stoofgerecht op basis van rundvlees, rode wijn, spek,ui en paddenstoelen en was eigenlijk een gerecht voor de armen. Vroeger kon men geen duurder vlees kopen. Wijn, paddenstoelen en wat verse kruiden en ui waren wel voorradig en zorgde voor een heerlijke smaak. Omdat het vlees taai was liet men het lang en zachtjes stoven zodat het vanzelf mals werd en uit elkaar viel.

Inmiddels is Boeuf Bourguignon een van de vele Franse boerengerechten welke doorgedrongen is tot de haute cuisine en zie je dat er veel duurdere en luxere ingrediënten aan het gerecht toegevoegd worden voor de ultieme smaak beleving. Ook zie je het gerecht bijvoorbeeld vaak terug op het menu tijdens het Kerstdiner.

Onze Boeuf Bourguignon heb ik redelijk basic gehouden. Gewoon lekker met wat rookspekjes, verschillende soorten champignons, uitje, sjalotje, winterpeen en natuurlijk een fles rode Bourgogne wijn. Die mag natuurlijk niet ontbreken. In dit recept heb ik voor het vlees glutenvrije bloem gebruikt om het mals te houden. Omdat de rode wijn koud bij het gerecht wordt gegoten kan het vlees taai worden. Je kunt de bloem eventueel weglaten, maar dan moet je wel de rode wijn eerst verwarmen zodat het vlees niet te veel ‘schrikt’.

Tot slot. Voor dit heerlijke Franse rundvleesgerecht uit de Bourgogne moet je wel even wat tijd uittrekken. Het is niet moeilijk om te maken, maar het moet minstens 3 uur zachtjes stoven. Onze boeuf heb ik bijvoorbeeld op zondagochtend al gemaakt zodat het rustig aan gedurende dag zachtjes gaar kon worden. Heerlijk hoor, die zalige geuren in huis. Je kunt het gerecht natuurlijk ook een avond of dag van te voren maken. Dit zal de smaak alleen maar ten goede komen.

Wil je ons glutenvrije boeuf bourguignon recept ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.


Boeuf bourguignon

Een fantastisch klassiek Frans gerecht is deze heerlijke boeuf bourguignon. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij
Keyword champignons, eenpansgerecht, Frans, glutenfree, glutenvrij, kastanje champignons, Kerst, lactosevrij, melkvrij, rode wijn, rundvlees, stoofvlees, suddervlees, winterpeen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 250 gram rookspek reepjes
  • 250 gram champignons
  • 250 gram kastanje champignons
  • 2 winterpenen
  • 1 grote ui
  • 3 sjalotjes
  • 2 bolletjes Chinese knoflook solo knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 700 ml runderbouillon of 2 potten
  • 750 ml rode bourgogne wijn 1 fles
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 6 takjes bladpeterselie
  • 2 eetlepels glutenvrije bloem
  • 50 gram roomboter
  • peper en zout
  • maizena optioneel

Hoe maak je het?

  1. Snipper de ui en sjalotjes en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.

  2. Snijd de winterpenen in blokjes.

  3. Snijd het rundvlees in grove stukken. Meng het rundvlees met de glutenvrije bloem en wat peper en zout naar smaak.

  4. Verwijder de steeltjes van de champignons en kastanje champignons en snijd ze in 4-en. Zet even aan de kant.

  5. Verhit de roomboter in een braadpan met deksel en bak hierin de rookspekjes.

  6. Schep de rookspekjes uit de pan, maar laat het bakvet in de pan.

  7. Bak nu het rundvlees aan in het bakvet en schep vervolgens het vlees ook uit de pan.

  8. Fruit nu de ui, sjalotjes en knoflook samen met de tomatenpuree in het vet.

  9. Voeg de winterpeen toe er bak even mee.

  10. Schenk nu de runderbouillon en rode wijn bij het geheel.

  11. Voeg de laurierblaadjes, tijm en bladpeterselie toe.

  12. Schep het rundvlees en de rookspekjes weer terug in de pan en breng aan de kook.

  13. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.

  14. Laat het rundvlees in zo'n 3 uur gaar sudderen. Roer af en toe eventjes om. Het rundvlees is klaar als het uit elkaar valt.

  15. Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd de kastanje champignons en gewone champignons toe en kook deze zachtjes mee met de boeuf bourguignon.

  16. Haal voor het serveren de takjes kruiden uit de pan.

Notities

Serveer de boeuf bourguignon met bijvoorbeeld hasselback aardappels en haricot verts.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

Liefs Audrey en Sophie

Wil je nog meer glutenvrije kookinspiratie op doen voor de feestdagen? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten.



Volgen jullie ons ook al op Social media?

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code