Shakshuka met rode linzen, vegetarisch en glutenvrij

Ja, op deze zaterdag hebben we nog een super lekker recept voor jullie! Namelijk deze heerlijke shakshuka met rode linzen.

Uh, wat is shakshuka? Shakshuka of shakshouka is een veelvoorkomend eenpansgerecht uit het midden-oosten op basis van gepocheerde eieren in een kruidige tomatensaus. Omdat eieren het hoofdingrediënt zijn wordt shakshuka vaak als ontbijtgerecht gegeten. Maar het kan ook uitstekend worden gegeten als lunch of avondeten, want shakshuka is gewoon elk moment van de dag lekker. Van het gerecht shakshuka zijn er inmiddels minstens 1001 varianten, zoals je dat hebt met veel traditionele gerechten. De meeste varianten zijn vegetarisch, maar je ziet ze ook terug met bijvoorbeeld kip of lamsgehakt.

Onze shakshuka heb ik gemaakt met rode linzen waardoor hij extra goed vult. Ook heb ik er nog een courgette en aubergine door heen gedaan voor wat extra vitamientjes en als laatste heb ik er nog wat feta kaas overheen gestrooid. Serveer er wat zelfgemaakt glutenvrij pitabrood bij en je hebt een heerlijke,  gezonde en voedzame maaltijd welke gewoon glutenvrij is en ook nog eens vegetarisch.

Het lekkerste is om de shakshuka gewoon met zijn allen uit de pan te eten. Hup, pan op tafel zetten, vorkje erbij en een stuk pita en eten maar.

Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Laat dan de feta weg in dit recept.

Wil je deze heerlijke shakshuka met rode linzen ook eens maken? Je vind het recept hieronder!



Shakshuka met rode linzen

Deze shakshuka met rode linzen is een heerlijk gerecht afkomstig uit het midden-oosten. Het is makkelijk om te maken, snel klaar en vegetarisch.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Midden-Oosten, Vegetarisch
Keyword aubergine, courgette, gele paprika, gepocheerde eieren, glutenfree, glutenvrij, rode linzen, shakshouka, shakshuka
Voorbereidingstijd 25 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 grote ui
  • 2 bolletjes Chinese knoflook
  • 1 rode punt paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 4 takjes koriander
  • 5 takjes bladpeterselie
  • 75 gram feta
  • 2 blikjes tomatenblokjes a 400 gram
  • 1 blikje tomatenpuree 140 gram
  • 250 gram rode linzen
  • 1 kleine aubergine
  • 1 courgette
  • 250 ml water
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Snipper de ui en hak de rode peper en knoflook zo fijn mogelijk. Voor de rode peper en knoflook kun je ook de hakmolen van de staafmixer gebruiken. Scheelt weer tijd.

  2. Snijd de paprika's in blokjes.

  3. Snijd de courgette en aubergine eerst in de lengte in 4 stukken en snijd ze vervolgens in stukjes.

  4. Verhit een scheutje olijfolie in een wok of hapjes pan met deksel. Ik had even geen deksel voor de wok, dus ik heb de paella pan als deksel gebruikt.

  5. Fruit de ui, knoflook en rode peper samen met de ras el hanout en het paprikapoeder ongeveer 1 minuut.

  6. Voeg de paprika blokjes toe en roerbak deze even mee.

  7. Vervolgens voeg je de aubergine en courgette toe. Roerbak deze ook even mee.

  8. Schenk nu de tomatenblokjes bij het geheel samen met de tomatenpuree en het water.

  9. Knip de bladpeterselie en koriander boven de saus fijn met een kruidenschaar en roer even door.

  10. Voeg de rode linzen toe samen met wat peper en zout naar smaak. Roer wederom goed door en breng zachtjes aan de kook.

  11. Maak na zo'n 10 minuten met de achterkant van een sauslepel kuiltjes in de shakshuka en breek hier de eieren in.

  12. Doe het deksel op de pan en laat de eieren en de linzen in zo'n 8 tot 10 minuten verder gaar worden. De shakshuka is klaar als de eieren gestold zijn.

  13. Bestrooi als laatste de shakshuka met stukjes gebrokkelde feta kaas.

Notities

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

Ben je op zoek naar nog meer snelle recepten zoals deze shakshuka met rode linzen? Je vind ze allemaal op onze pagina met klaar in 45 minuten recepten? Wil je nog meer glutenvrije recepten zonder vlees bekijken? Deze vind je allemaal op onze pagina met vegetarische recepten.



Volgen jullie ons ook al op Social media?

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code