Een fantastisch klassiek Frans gerecht is deze heerlijke boeuf bourguignon. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 3 uuruur
Totale tijd 3 uuruur30 minutenminuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p. 773kcal
Porties 6personen
Ingrediënten
1kgrunder riblappen
250gramrookspek reepjes
250gramchampignons
250gramkastanje champignons
2winterpenen
1groteui
3sjalotjes
2bolletjesChinese knoflooksolo knoflook
1blikjetomatenpuree70 gram
700mlrunderbouillonof 2 potten
750mlrode bourgogne wijn1 fles
2laurierblaadjes
6takjestijm
6takjesbladpeterselie
2eetlepelsglutenvrije bloem
50gramroomboter
peper en zout
maizenaoptioneel
Hoe maak je het?
Snipper de ui en sjalotjes en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
Snijd de winterpenen in blokjes.
Snijd het rundvlees in grove stukken. Meng het rundvlees met de glutenvrije bloem en wat peper en zout naar smaak.
Verwijder de steeltjes van de champignons en kastanje champignons en snijd ze in 4-en. Zet even aan de kant.
Verhit de roomboter in een braadpan met deksel en bak hierin de rookspekjes.
Schep de rookspekjes uit de pan, maar laat het bakvet in de pan.
Bak nu het rundvlees aan in het bakvet en schep vervolgens het vlees ook uit de pan.
Fruit nu de ui, sjalotjes en knoflook samen met de tomatenpuree in het vet.
Voeg de winterpeen toe er bak even mee.
Schenk nu de runderbouillon en rode wijn bij het geheel.
Voeg de laurierblaadjes, tijm en bladpeterselie toe.
Schep het rundvlees en de rookspekjes weer terug in de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
Laat het rundvlees in zo'n 3 uur gaar sudderen. Roer af en toe eventjes om. Het rundvlees is klaar als het uit elkaar valt.
Voeg 30 minuten voor het einde van de kooktijd de kastanje champignons en gewone champignons toe en kook deze zachtjes mee met de boeuf bourguignon.
Haal voor het serveren de takjes kruiden uit de pan.
Opmerkingen
Serveer de boeuf bourguignon met bijvoorbeeld hasselback aardappels en haricot verts.Veel kookplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey en Sophie