Hasselback aardappels, een feestje op je bord

Vind je ze er niet geweldig uit zien? Deze hasselback aardappels? Dit is toch een feestje op je bord? En weet je dat ze helemaal niet moeilijk zijn om te maken en dat je er eindeloos mee kunt variëren?

Hoewel het nog een aantal weken duurt, ben ik inmiddels al weer volop bezig met het uitwerken van de lekkerste glutenvrije kerstrecepten. Een aantal weken geleden hebben jullie vast al de beenham met cranberry’s voorbij zien komen en nu is het de beurt aan leuke en mooi uitziende aardappelgerechten. Na wat google werk stuitte ik op de hasselback aardappel.

De hasselback potatis (zoals de Hasselback aardappelen in het Zweeds genoemd worden) is een recept dat bedacht is rond 1953 door stagiair chef-kok Leif Ellison van het Zweedse hotel Hasselbacken in Stockholm. Het is een vrij eenvoudig recept waarbij de aardappels tot halverwege in dunne plakjes zijn gesneden en waarbij verschillende toppings kunnen worden toegevoegd. Hasselback aardappels blijven lekker zacht van binnen, maar worden krokant aan de buitenkant.

Je begrijpt natuurlijk wel, deze moest ik gewoon maken. En inderdaad, ze zijn heel erg makkelijk om te maken en lekker dat ze zijn! Deze komen tijdens ons kerstdiner zeker op het menu te staan. Willen jullie ook eens hasselback aardappels maken? Je vind ons recept hieronder.



Hasselback aardappels

Vind je ze er niet geweldig uit zien? Deze hasselback aardappels? Dit is toch een feestje op je bord? En weet je dat ze helemaal niet moeilijk zijn om te maken en dat je er eindeloos mee kunt variëren?

Gang aardappelgercht, Bijgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Zweeds
Keyword bijgrecht, glutenfree, glutenvrij, hasselback aardappels, Kerst, lactosevrij, makkelijk recept
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 8 vastkokende aardappels
  • 2 bolletjes Chinese knoflook
  • 3 theelepels tijm
  • zwarte peper uit de molen
  • zeezout
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

  2. Snijd de knoflook zo fijn mogelijk. Ik gebruik hiervoor vaak een wiegemes of de hakmolen van de staafmixer.

  3. Meng 4 eetlepels olijfolie met de knoflook, tijm, peper en zout.

  4. Was de aardappels.

  5. Leg de aardappel tussen 2 houten lepels of, zoals ik hier gedaan heb, tussen 2 eetstokjes.

  6. Snijd de aardappels in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm tot je de lepel of eetstokjes raakt. Zo voorkom je dat je per ongeluk de aardappel helemaal door snijd.

  7. Leg de hasselback aardappels in een ovenschaal en giet hier het knoflook-tijm mengsel over heen.

  8. Zet de hasselback aardappelen in het midden van de oven en laat ze in ongeveer 45 tot 60 minuten krokant en gaar worden. De aardappels zijn goed als ze knapperig aan de buitenkant zijn, maar nog zacht van binnen.

Notities

Serveer de hasselback aardappels bijvoorbeeld met wat truffel mayonaise.

 

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

Ben je op zoek naar nog meer recepten voor de Kerst? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten. Komende periode wordt deze pagina aangevuld met nog meer heerlijke recepten voor een zorgeloze glutenvrije kerst.



Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, reviews, nieuwe glutenvrije producten, glutenvrije aanbiedingen en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.

         

3 thoughts on “Hasselback aardappels, een feestje op je bord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code