Nog snel even een kerst klassiekertje. Namelijk deze heerlijke stoofperen met port, kaneel, steranijs en tijm welke bij ons eerste kerstdag op het menu staan. Ze zijn erg makkelijk om te maken, maar je moet er wel even de tijd voor uit trekken. Ze moeten namelijk zo’n 3 uur stoven. Maar daarna zijn ze super lekker en zacht.
Stoofperen kun je zowel warm als koud eten. Ze zijn een uitstekend bijgerecht bij je kerstdiner. Lekker met bijvoorbeeld gebraden rosbief en paddenstoelen rode wijnsaus, haricots verts met spek en roseval aardappels met rozemarijn en knoflook. Stoofperen zijn ook een uitstekend nagerecht. Lekker met vanille parfait en warme chocoladesaus.
Voor mijn stoofpeertjes gerecht heb ik Gieser Wildeman gebruikt. Een Hollandse stoofpeer gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem wie omstreeks 1850 deze peertjes ging verhandelen. Naast de Gieser Wildeman heb je nog een bekend stoofperen ras, namelijk de Franse Saint Rémy. De Saint Rémy wordt wel een stuk minder geteeld dan de Gieser Wildeman. De Gieser Wildeman zijn niet alleen wat makkelijker te verkrijgen, maar ook wat zoeter van smaak dan de Saint Rémy. Je hebt dan ook wat minder suiker nodig dan bij de fris zure Saint Rémy.
Stoofperen kun je een aantal dagen van te voren maken mits je ze in een goed afgesloten bak in het vocht in de koelkast bewaard. Wil je deze heerlijke stoofperen met port, kaneel en steranijs ook met de kerst maken? Je vind ons recept hieronder.
Stoofperen met port, kaneel en steranijs
Ingrediënten
- 750 gram stoofperen
- 250 ml rode port
- 2 steranijs
- 2 stokjes kaneel
- 3 takjes tijm
- 3 theelepels licht bruine basterdsuiker
Hoe maak je het?
- Schil de peren dun en laat ze verder in tact.
- Zet de stoofperen in een pan en giet hierbij de port.
- Voeg nu water toe totdat de peren net onder staan.
- Doe de steranijs en kaneelstokjes bij de peren samen met de takjes tijm en de lichtbruine basterd suiker.
- Breng de stoofpeertjes aan de kook en zet daarna het vuur laag.
- Doe de deksel op de pan en laat de stoofperen gedurende zo'n 3 uur zachtjes gaar stoven.
- Draai af en toe de peertjes even om zodat ze gelijkmatig rood worden.
- Dat is alles. Makkelijk toch?!
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je nog meer inspiratie voor jou glutenvrije kerstdiner? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten.
Volgen jullie ons ook al op Social media?