Paddenstoelen rode wijnsaus

Wat stond er nog meer bij ons op het Kerstmenu? Nou, deze heerlijke glutenvrije paddenstoelen rode wijnsaus. Een saus die bij ons regelmatig terugkeert op onder andere het Kerstmenu, maar natuurlijk ook perfect is met Pasen of gewoon tijdens een etentje met vrienden. Dit recept maakte ik zelfs al toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders. Oef, dat is best wel lang dus….

Inmiddels heeft deze wildsaus natuurlijk wel wat verbeteringen ondergaan sinds die tijd en uiteraard is deze paddenstoelen rode wijnsaus nu ook gluten- en lactosevrij gemaakt.  Sophie moet hem natuurlijk ook kunnen eten.

In het recept gebruik ik 500 gram paddenstoelen. Je kunt hierbij denken aan cantharellen, kastanje champignons, portobello of shi-take, maar andere soorten kunnen natuurlijk ook. Ze zijn allemaal lekker in deze saus. Wil je deze heerlijke paddenstoelensaus ook eens maken? Hier beneden vind je het recept!



Paddenstoelen rode wijnsaus

Deze saus is echt een klassieker in ons gezin. Heerlijk met bijvoorbeeld rosbief of hertenbiefstuk.

Gang Bijgerecht, Saus
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 500 gram paddenstoelen
  • 250 gram champignons
  • 150 gram rookspekjes
  • 2 sjalotjes
  • 300 ml wild fond
  • 200 ml rode wijn
  • 2 theelepels tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel maizena
  • 250 ml lactosevrije slagroom
  • peper en zout
  • boter of olie

Hoe maak je het?

  1. Was of borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze vervolgens in stukjes en/of plakjes. Snipper vervolgens de sjalotjes.

  2. Verhit wat boter of olie in een braadpan en bak de spekblokjes rondom bruin. Voeg de sjalotjes toe en fruit deze even mee. 

  3. Schep nu de paddenstoelen en champignons in de pan en roerbak deze nog 4 zo'n  minuten mee. 

  4. Schenk de wild fond bij de paddenstoelen en roer het geheel even goed door. 

  5. Voeg vervolgens de rode wijn, de laurierblaadjes en 2 theelepels tijm toe. Roer nogmaals even goed door. Laat het geheel even zachtjes koken op een laag vuur.
  6. Meng 1 eetlepel maizena met een beetje slagroom. Voeg de rest van de slagroom toe aan de saus. Zet het vuur wat hoger en voeg nu het maizena/slagroom mengsel toe en blijf goed roeren tot het geheel indikt.
  7. Als de paddenstoelen rode wijnsaus is ingedikt zet je het vuur weer lager. Voeg als laatste wat peper en zout naar smaak toe.

  8. Laat de saus nog een half uur zachtjes doorkoken op een laag vuur met de deksel op de pan.

Notities

Deze paddenstoelen rode wijnsaus kun je ook makkelijk een dag van te voren maken. Vaak is de saus dan nog lekkerder doordat alle smaken goed met elkaar hebben kunnen mengen.

 

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey

Ben je op zoek naar nog meer gluten- en lactosevrije kookinspiratie? Kijk dan ook eens in onze recepten index.

Wil je voortaan als eerste op de hoogte worden gebracht van onze nieuwste recepten? Abonneer je dan op ons blog onderaan de homepage en mis vanaf nu niets meer!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code