Daar is er weer eentje. Zo’n heerlijke kerst klassieker. Namelijk deze verrukkelijke rode portsaus met tijm. Eenvoudig om te maken en een genot om te eten.
Afgelopen week heb ik mijn lieve gezin weer een kerstdineetje voorgeschoteld. Dit keer de heerlijke krieltjes met rozemarijn en knoflook uit de oven welke jullie al voorbij hebben zien komen samen met de haricots verts met spek, maar ook een super malse entrecote met deze zalige rode portsaus met tijm. Wat was dat lekker zeg!
De krieltjes ga ik weer maken op eerste kerstdag. Zo ook de haricots verts met spek. Deze rode portsaus komt weer terug op tweede kerstdag, want dan staat er hertenbiefstuk op het menu wat samen een perfecte combinatie gaat maken. Lekker met roseval aardappels erbij uit de oven en een heerlijke mix van gekleurde wortels en asperge broccoli. Zoveel lekkere dingen en dan heb ik het nog niet eens gehad over de voorgerechten en de toetjes. Ik heb al helemaal zin in de kerst. Jullie ook?
Rode portsaus past bij veel soorten vlees, dus niet alleen entrecote of hertenbiefstuk, maar ook ossenhaas, rosbief, reebiefstuk, eend of kalkoen. Gebruik bij rundvlees runderbouillon of vleesfond voor je portsaus, wildfond bij hertenbiefstuk en gevogelte fond bij kalkoen of eend. Het recept voor de rode portsaus met tijm vinden jullie hieronder.
Rode portsaus met tijm
Ingrediënten
- 300 ml rode port
- 300 ml runderbouillon of wild fond bij hertenbiefstuk
- 2 sjalotjes
- 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
- 1 laurierblaadje
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 3 takjes tijm
- 20 gram roomboter + een beetje om in te bakken
- zwarte peper en zout
Hoe maak je het?
- Snijd 20 gram roomboter in klontjes en zet deze terug in de koelkast.
- Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook zo zijn mogelijk.
- Verhit een beetje roomboter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes en knoflook.
- Voeg de rode port en runderbouillon toe samen met het laurierblaadje en breng aan de kook.
- Laat de rode portsaus minstens 15 minuten inkoken.
- Voeg de honing en balsamico azijn toe samen met tijm en laat verder indikken.
- Bak intussen de entrecotes of herenbiefstuk aan beide kanten ongeveer 1,5 minuut in roomboter. Wikkel ze daarna in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
- Giet het overtollige bakvet uit de koekenpan, maar laat het aanbaksel van de biefstuk zitten. Schenk de rode portsaus in de koekenpan en breng zachtjes aan de kook zodat het aanbaksel van de pan los komt.
- Roer als laatste 1 voor 1 de klontjes ijskoude boter door de rode portsaus met tijm zodat hij wat romiger wordt.
- Schenk de saus in een kom en serveer direct.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je nog meer inspiratie voor jou glutenvrije kerstdiner? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten.
Volgen jullie ons ook al op Social media?