Deze kedgeree met makreel, doperwten en wortel moet je echt een keertje gegeten hebben. Zo ontzettend lekker. Echt een smaakexplosie.
Een tijdje terug zat ik samen met Sophie een beetje half naar 24Kitchen te kijken. Jamie Oliver was op tv samen Liv Tyler waarin Jamie haar vroeg of ze van kedgeree hield. Hum?! Kedgeree? Daar had ik nog nooit van gehoord. Dus de laptop erbij gepakt en googelen maar! En ja hoor, al vrij snel resultaat op de Engelse wikipedia.
Kedgeree is een koloniale versie welke afgeleid is van het Indiase gerecht khichari. Een, meestal vegetarische, schotel met rijst, linzen (dahl), groente, kurkuma en komijn. Toen de Britten het gerecht introduceerde op hun eiland hebben ze er zelf vis, meestal makreel of gerookte schelvis, aan toegevoegd en de linzen weggelaten. Later, zo heb ik begrepen, zijn de gekookte eieren toegevoegd.
Inmiddels is ook kedgeree ook zo’n gerecht geworden waar je eindeloos mee kunt variëren. Ik heb onze versie redelijk Brits gehouden en alleen doperwten en wortels toegevoegd. Dit samen met veel heerlijke Indiase kruiden waardoor het een ware smaakexplosie is geworden. Te lekker gewoon.
Kedgeree is ook wel bekend onder de namen kitchery, kitchri of kichiri. Het kan zowel warm als koud gegeten worden. Daarmee ook ideaal om mee te nemen naar je werk als lunch, maar ook een perfect ontbijt.
Wij geven de voorkeur aan warm 😉
Wil je onze verrukkelijke kedgeree met makreel, doperwten en wortel ook eens proberen? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.
Kedgeree met makreel, doperwten en wortel
Ingrediënten
- 400 gram makreelfilet met huid zonder graat
- 300 gram basmatirijst
- 200 gram doperwten vers of diepvries
- 1 winterpeen
- 2 uien
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 3 cm kurkuma of 2 theelepels
- 3 cm gember
- 1 rode peper
- 4 eieren
- 5 takjes koriander
- 4 takjes bladpeterselie
- 2 laurierblaadjes
- 2 groentebouillonblokjes
- 1½ theelepel garam masala
- 1½ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 600 ml water
- arachideolie
- zwarte peper uit de molen
Hoe maak je het?
- Zet het water op met de 2 groentebouillonblokjes en breng aan de kook.
- Doe de makreelfilet in de pan en pocheer zo'n 5 tot 10 minuten. Beetje afhankelijk van de dikte.
- Giet af in een zeef. Vang de bouillon op in een kom. Deze heb je straks nog nodig.
- Snipper intussen de uien.
- Hak de knoflook, rode peper kurkuma en gember zo fijn mogelijk. Ik gebruik hier de hakmolen van de staafmixer voor.
- Snijd de winterpeen in blokjes.
- Verhit een scheutje arachideolie in de wok en fruit hier in de ui, knoflook, gember, kurkuma en rode peper.
- Voeg de garam masala, gemalen komijn, gemalen koriander en een flinke draai zwarte peper toe en bak even mee.
- Doe nu de rijst, de doperwten en wortel in de wok en roerbak alles nog 2 minuten.
- Schenk de groentebouillon bij de rijst samen met de laurierblaadjes en breng aan de kook.
- Roer regelmatig door totdat de bouillon door de rijst is opgenomen.
- Haal intussen het vel van de makreel en trek deze met een vork in stukjes.
- Kook intussen ook de eieren in zo'n 10 minuten hard terwijl de rijst gaar wordt.
- Voeg de stukjes makreel toe aan de rijst.
- Knip de blaadjes van de bladpeterselie in stukjes en meng deze door de kedgeree.
- Pel de eieren en snijd ze in 4-en. Verdeel de stukjes ei over de kedgeree.
- Knip als laatste de verse koriander fijn en strooi dit over je gerecht.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je ook zo dol op Indiase gerechten zoals deze heerlijke glutenvrije kedgeree met makreel, doperwten en wortel? Probeer dan ook eens onze Indiase dahl of Indiase boterkip (murgh makhani).
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je natuurlijk al onze glutenvrije recepten, maar ook reviews, tips, glutenvrije aanbieding, soms een leuke win actie en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.