Een overheerlijke glutenvrije kipsalon. De gezondere variant van de kapsalon welke je binnen een handomdraai op tafel tovert. Succes gegarandeerd!
De kapsalon
De kipsalon is afgeleid van de welbekende kapsalon. Een gerecht dat bestaat uit friet met daarover heen shoarma. Vervolgens wordt er een flinke laag kaas overgedaan waarna het gerecht onder de grill wordt gezet. Als laatste komt er nog salade bovenop. Kapsalon wordt geserveerd met knoflooksaus en sambal. Je ziet ook wel varianten met kebab, gyros, döner of falafel.
De kapsalon is ontstaan in 2003 toen de kapsalon eigenaar Nataniël Gomes bij de even verderop gelegen shoarmazaak, El Aviva in Rotterdam, een schotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het gerecht werd steeds vaker besteld en kreeg daarom de naam “kapsalon”. Inmiddels is het een heel populair gerecht en vrijwel bij elke shoarmazaak in Nederland en België verkrijgbaar.
De kipsalon
Hoewel de traditionele kapsalon best wel lekker is, is het een enorme calorieën bom. Een portie bevat maar liefst 1200 kcal en is behoorlijk. Dat laatste is iets waar ik absoluut niet tegen kan. Te vet eten betekent voor mij ziek worden. Nu had ik al wel eens de kipsalon voorbij zien komen. Een variatie op de kapsalon, maar op een andere manier bereid. Daardoor minder vet en gezonder.
Afgelopen week heb ik voor het eerst onze versie van de kipsalon gemaakt. Gebakken mini krieltjes met heerlijk malse kipfiletblokjes bestrooid met shoarmakruiden. Blokjes paprika erdoor, een rood uitje en natuurlijk flink wat pit erin. Dus 2 bolletjes Chinese knoflook en een rood pepertje. Flinke laag jong belegen geraspte kaas erover en hopla, onder de grill. Daarna aftoppen met ijsbergsla, tomaten en knoflooksaus en eten maar!
Heb je al trek gekregen in onze kipsalon? Je vind het recept hieronder!
Kipsalon
Ingrediënten
- 600 gram kipfilet
- 700 gram mini krieltjes voorgekookt
- 1½ eetlepel shoarmakruiden
- 1 rode puntpaprika
- 1 gele paprika
- 1 grote rode ui
- 1 rode peper
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 100 gram ijsbergsla voorgesneden
- 2 tomaten
- geraspte kaas
- knoflooksaus
- olijfolie
- zout
Instructies
- Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met de shoarmakruiden.
- Hak de knoflook en rode peper zo fijn mogelijk. Ik gebruik hier de hakmolen van de staafmixer voor of een wiegemes.
- Snijd de rode ui in 4 stukken en vervolgens in reepjes.
- Snijd de paprika's en tomaten in blokjes.
- Verwarm in tussen de grill voor op 200 graden Celsius.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de mini krieltjes goudbruin.
- Verhit nogmaals een scheutje olijfolie in een andere koekenpan en fruit hierin de knoflook en rode peper.
- Voeg de kipfiletblokjes toe en bak rondom lichtbruin.
- Doe nu de paprikablokjes bij de kip samen met de rode ui en roerbak nog even mee.
- Doe de mini krieltjes in een ovenschaal en bestrooi licht met wat zout.
- Schep hier de kip, paprika en rode ui bovenop.
- Bestrooi de kipsalon met een flinke laag geraspte kaas en zet de schaal onder de grill gedurende 15 minuten.
- Haal de kipsalon uit de oven en bestrooi deze met de ijsbergsla en stukjes tomaat.
- Schenk als laatste knoflooksaus naar smaak erover.
Notities

Ben je op zoek naar nog meer snelle glutenvrije gerechten zoals deze kipsalon? Kijk dan ook eens op onze pagina met “klaar in 45 minuten” recepten.
Volgen jullie ons ook al op Social Media?