Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Print
E-mail
Kedgeree met makreel, doperwten en wortel
5
van 1 stem
Deze kedgeree met makreel, doperwten en wortel moet je echt een keertje gegeten hebben. Zo ontzettend lekker. Een ware smaaksensatie.
Kook modus
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd
20
minuten
minuten
Bereidingstijd
25
minuten
minuten
Totale tijd
45
minuten
minuten
Gang
Hoofdgerecht
Keuken
Brits, Glutenvrij, Indiaas, Lactosevrij, Melkvrij
Auteur
Audrey Dobber
Calorieën p.p.
637
kcal
Porties
4
personen
Ingrediënten
400
gram
makreelfilet met huid
zonder graat
300
gram
basmatirijst
200
gram
doperwten
vers of diepvries
1
winterpeen
2
uien
2
bolletjes
Chinese knoflook
of 3 teentjes
3
cm
kurkuma
of 2 theelepels
3
cm
gember
1
rode peper
4
eieren
5
takjes
koriander
4
takjes
bladpeterselie
2
laurierblaadjes
2
groentebouillonblokjes
1½
theelepel
garam masala
1½
theelepel
gemalen komijn
1
theelepel
gemalen koriander
600
ml
water
arachideolie
zwarte peper uit de molen
Hoe maak je het?
Zet het water op met de 2 groentebouillonblokjes en breng aan de kook.
Doe de makreelfilet in de pan en pocheer zo'n 5 tot 10 minuten. Beetje afhankelijk van de dikte.
Giet af in een zeef. Vang de bouillon op in een kom. Deze heb je straks nog nodig.
Snipper intussen de uien.
Hak de knoflook, rode peper kurkuma en gember zo fijn mogelijk. Ik gebruik hier de hakmolen van de staafmixer voor.
Snijd de winterpeen in blokjes.
Verhit een scheutje arachideolie in de wok en fruit hier in de ui, knoflook, gember, kurkuma en rode peper.
Voeg de garam masala, gemalen komijn, gemalen koriander en een flinke draai zwarte peper toe en bak even mee.
Doe nu de rijst, de doperwten en wortel in de wok en roerbak alles nog 2 minuten.
Schenk de groentebouillon bij de rijst samen met de laurierblaadjes en breng aan de kook.
Roer regelmatig door totdat de bouillon door de rijst is opgenomen.
Haal intussen het vel van de makreel en trek deze met een vork in stukjes.
Kook intussen ook de eieren in zo'n 10 minuten hard terwijl de rijst gaar wordt.
Voeg de stukjes makreel toe aan de rijst.
Knip de blaadjes van de bladpeterselie in stukjes en meng deze door de kedgeree.
Pel de eieren en snijd ze in 4-en. Verdeel de stukjes ei over de kedgeree.
Knip als laatste de verse koriander fijn en strooi dit over je gerecht.
Opmerkingen
Veel kookplezier en eet smakelijk!
Liefs Audrey en Sophie
Heb je dit glutenvrije recept geprobeerd?
Laat het ons weten via
@sophieglutenvrij
of tag
#sophieglutenvrij
!
Tag:
basmatirijst, Brits, doperwten, eieren, glutenvrij, Indiaas, Kedgeree, khichari, makreel, wortel
Voedingswaarden per persoon/portie
Voedingswaarden
Kedgeree met makreel, doperwten en wortel
Portie grootte
1 portie
Hoeveelheid per persoon/portie
Calorieën
637
% Dagelijkse hoeveelheid*
Vet
18
g
28
%
Verzadigd vet
5
g
31
%
Transvet
0.02
g
Meerv. onverz. vet
4
g
Enkelv. onverz. vet
6
g
Cholesterol
211
mg
70
%
Natrium
524
mg
23
%
Kalium
1027
mg
29
%
Koolhydraten
81
g
27
%
Vezel
7
g
29
%
Suiker
7
g
8
%
Eiwit
36
g
72
%
Vitamine A
4086
IU
82
%
Vitamine B1
0.4
mg
27
%
Vitamine B2
1
mg
59
%
Vitamine B3
11
mg
55
%
Vitamin B5
2
mg
20
%
Vitamin B6
1
mg
50
%
Vitamin B12
5
µg
83
%
Vitamine C
48
mg
58
%
Vitamine D
10
µg
67
%
Vitamine E
3
mg
20
%
Vitamine K
42
µg
40
%
Calcium
132
mg
13
%
Koper
1
mg
50
%
Foliumzuur
84
µg
21
%
IJzer
6
mg
33
%
Mangaan
2
mg
100
%
Magnesium
96
mg
24
%
Fosfor
402
mg
40
%
Selenium
63
µg
90
%
Zink
3
mg
20
%
* Percentage dagelijkse hoeveelheid gebaseerd op 2000 calorieën per dag