Indiase boterkip (murgh makhani)

Het is alweer even geleden dat we een Indiaas recept hebben gemaakt. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Deze Indiase boterkip ( of butter chicken) stond al een tijdje op mijn recepten to-do-lijstje om te maken, maar door alle vele andere recept ideeën kwam het er even niet van.

Tot afgelopen week. Het recept is vrij eenvoudig om te maken, maar de kip heeft wel eventjes nodig om te marineren. Namelijk minstens 2 uur. Wat je eventueel kunt doen is de kip een avond van te voren marineren. Dat scheelt je de andere dag aanzienlijk in tijd en heb je dit heerlijke Indiase gerecht in ongeveer een half uurtje op tafel.

Serveer de Indiase boterkip (murgh makhani) met basmatirijst en zelfgemaakt naanbrood en je hebt een top Indiase maaltijd. Wij hebben in ieder geval gesmuld en gaan dit recept zeker vaker maken. Wil je dit super lekkere recept ook eens maken. Je vind het recept hieronder.



 

Indiase boterkip (murgh makhani)

Deze Indiase boterkip (butter chicken) moet je echt een keertje geprobeerd hebben. Zó ontzettend lekker en boter mals 😉

Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Indiaas
Keyword butter chicken, glutenfree, glutenvrij, Indiaas
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • de marinade:
  • 1 kg kipfilet
  • 5 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1,5 theelepel Garam masala
  • 1 bolletje Chinese knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 cm kurkuma of 1,5 theelepel
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels limoensap
  • peper en zout
  • zonnebloemolie
  • ........................................................................
  • de saus:
  • 120 gram roomboter
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 rode peper
  • 1 bolletje Chinese knoflook
  • 1 ui
  • 2 theelepels fenegriek
  • 3 theelepels garam masala
  • 100 ml slagroom
  • zwarte peper
  • zout

Hoe maak je het?

  1. Hak de knoflook, gember en kurkuma zo fijn mogelijk. Ik gebruik hiervoor altijd de hakmolen van de staafmixer.

  2. Meng in een kom de Griekse yoghurt, garam masala, knoflook, gember, kurkuma, gemalen komijn, kaneel, gemalen koriander, chilipoeder, limoensap, peper en zout tot een marinade.

  3. Snijd de kipfilet in blokjes en roer deze door de marinade. Laat de marinade minstens 2 uur in de kip trekken. Je kunt de kip eventueel ook een avond van te voren marineren.

  4. Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper zo fijn mogelijk. Ik doe deze ook in de hakmolen. Net zo makkelijk en gaat een stuk sneller.

  5. Verhit een klontje roomboter in de braadpan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper.

  6. Voeg de tomatenblokjes toe samen met de fenegriek, garam masala, slagroom en peper en zout.

  7. Roer de rest van de roomboter klontje voor klontje door de saus totdat alles is opgenomen.

  8. Pureer de saus met de staafmixer.

  9. Tegelijk met de saus kun je de kipfilet bakken.

  10. Verhit daarvoor een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Haal de stukjes kip uit de marinade en bak de kip rondom lichtbruin in de olie.

  11. Haal de kip uit de koekenpan en voeg deze toe aan de saus. Laat de Indiase boterkip nog zo'n 10 minuten door pruttelen op een laag vuur met de deksel op de pan.

  12. Serveer de butter chicken met basmatirijst en naanbrood.

Notities

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

 

Ben je op zoek naar nog meer recepten zoals deze Indiase butter chicken? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije Oosterse gerechten.



Volgens jullie de avonturen van Sophie en mij al op Social media? Je vind hier niet alleen foto’s van onze recepten, maar ook tips, glutenvrije product reviews, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code