Deze verrukkelijke herfststamppot met pompoen, pastinaak en winterpeen moet je echt een keertje geprobeerd hebben. Zo ontzettend lekker en uiteraard weer makkelijk om te maken.
Deze herfststamppot is eigenlijk een beetje een variatie op hutspot. Afgelopen week was het natuurlijk behoorlijk stormachtig. Op dat soort momenten krijg ik spontaan trek in winterkost, dus stamppot. Er lagen nog wat winterpenen in de koelkast. Uien hebben wij altijd standaard in huis, dus een heerlijke Hollandse hutspot is zo gemaakt. Maar daar had ik nu net even geen zin in. Het moest net even wat meer zijn. Er moest gewoon nog iets bij.
Dat is uiteindelijk deze heerlijke herfststamppot met pompoen, pastinaak en winterpeen geworden. Lekker met gerookte spekreepjes erin met een flinke eetlepel mosterd en knoflookpuree. Serveer er bijvoorbeeld rookworst, een runderbraadworstjes of een slavink bij en je hebt een zalige glutenvrije maaltijd voor het hele gezin.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij of melkvrij? Vervang dan de boter door plantaardige margarine en gebruik voor de spekreepjes olijfolie in plaats van margarine.
Wil je dit heerlijke glutenvrij stamppot recept ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder!
Herfststamppot met pompoen, pastinaak en winterpeen
Ingrediënten
- 1½ kg kruimige aardappels
- 2 winterpenen
- 2 pastinaken
- 300 gram flespompoen
- 2 grote uien
- 250 gram rookspekreepjes
- 15 gram boter of margarine
- 500 ml water
- 2 runderbouillonblokjes
- 1 eetlepel mosterd
- 1½ theelepel tijm
- 1 eetlepel knoflookpuree
- peper en zout
- vloeibare margarine of olijfolie
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze in 4 of 6 stukken.
- Kook de aardappels in ruim water met wat zout gaar.
- Snijd intussen de pastinaken, pompoen, uien en winterpenen in blokjes. Houdt de uien even apart van de rest.
- Verhit een beetje vloeibare margarine in een braadpan en fruit hierin de ui.
- Voeg de pastinaak, pompoen en winterpeen toe en bak even mee.
- Schenk het water bij de groenten samen met de runderbouillonblokjes en breng aan de kook. Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.
- Bak intussen de spekreepjes met een klein beetje olie of margarine goudbruin in een koekenpan.
- Stamp de aardappels fijn met de 15 gram boter, de knoflookpuree, mosterd en tijm.
- Schep met de schuimspaan steeds een deel van het groenten mengsel uit de braadpan en laat een beetje uitlekken om overtollig vocht kwijt te raken.
- Roer de groenten door de aardappelpuree samen de de rookspekreepjes.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer recepten zoals deze herfststamppot met pompoen, pastinaak en winterpeen? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije stamppot.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?
Echt lekker