Volgens mij zijn wij in huize Dobber een beetje in de aardappelfase op dit moment. Rösti, gepofte aardappel, ovenschotels met aardappel en ook nog een ander gepofte aardappelgerecht wat ik nog moet posten en nu dan ook roseval aardappeltjes uit de oven.
Afgelopen week heb ik deze heerlijke roseval aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook gemaakt. Heerlijk met bijvoorbeeld een mals biefstukje of stukje rosbief. Wat verse groente erbij en smullen maar.
Roseval aardappels zijn heerlijke vastkokende ovale aardappels met een roze-rode schil. De van origine Franse aardappel heeft bovendien een lekkere romige smaak en kan gewoon met schil gegeten worden. Deze rode aardappelen zijn geschikt om te koken, frituren, bakken en zoals in dit recept uit de oven. Voorheen waren roseval aardappels vaak alleen vanaf de herfst tot en met de lente verkrijgbaar. Daarom werden ze vaak alleen rond de feestdagen gegeten.
Tegenwoordig, bij een goede oogst, zijn roseval aardappels het hele jaar verkrijgbaar. Gelukkig voor ons, want wij zijn er dol op. Ook zijn deze aardappeltjes uit de oven ideaal om doordeweeks te eten als bijgerecht, want ze staan in ongeveer een half uurtje op tafel 😉
Benieuwd geworden naar het recept? Lees dan snel verder!
Roseval aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook
Ingrediënten
- 500 gram roseval aardappels rode aardappels
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 5 takjes rozemarijn
- olijfolie
- zeezout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (heteluchtoven)
- Was de rode aardappelen. Verwijder eventuele plekjes. Snijd de aardappels vervolgens in 2 of 3 stukken.
- Leg daarna de roseval aardappelpartjes in een ovenschaal.
- Pel de knoflook en verwijder de pit. Snijd ze daarna in 4 stukken en leg deze bij de aardappels.
- Giet een scheutje olijfolie in de ovenschaal. Bestrooi vervolgens de roseval aardappeltjes met wat zeezout naar smaak. Meng alles goed door elkaar.
- Leg als laatste de takjes rozemarijn tussen de aardappeltjes.
- Zet de roseval aardappeltjes in het midden van de oven. Bak ze gedurende zo'n 25 minuten goudbruin en gaar. Schep de aardappels regelmatig om.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke gerechten voor kerst? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!