Griekse kofta met courgette en aubergine. Ook een van de wereldgerechten, maar dan glutenvrij en zonder pakjes en zakjes. Makkelijk te maken en ook nog eens snel op tafel.
Ook dit gerecht stond al een tijdje op mijn recepten to-do lijstje zoals veel van de wereldgerechten. De Griekse kofta. Een heerlijk traditioneel Grieks gerecht wat vele variaties kent. Hoewel, Grieks? Volgens de verpakking van Knorr wel, maar als je even wat googled, dan kom ik toch echt uit in Turkije 😉 Maar goed. Mijn Griekse kofta variant is lekker kruidig met veel courgette en aubergine in een heerlijke tomatensaus. Serveer de Griekse kofta met bijvoorbeeld witte rijst en een frisse salade erbij.
Heb je al trek gekregen en wil je ons Griekse kofta recept met courgette en aubergine ook eens maken? Dat kan! Je vind ons uitgebreide recept hieronder!
Griekse kofta
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 2 teentjes
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 3 tomaten
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 3 eetlepels fijngehakte platte peterselie
- 1 handje glutenvrij paneermeel
- 2 theelepels gemalen komijn djinten
- 1 theelepel tijm
- 2 theelepels oregano
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel kaneel
- olijfolie
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk.
- Doe het gehakt in een kom. Voeg daar de helft van de ui, peterselie en knoflook bij samen met de kaneel, gemalen komijn, paprikapoeder, het paneermeel en wat peper en zout.
- Kneed alles goed door en maak 10 rolletjes van het gehakt. Laat het gehakt even opstijven in de koelkast.
- Snijd ondertussen de courgette, aubergine en tomaten in plakjes. Mochten de plakjes wat groot worden. Snijd ze dan nog een keer door de helft.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan of hapjespan met deksel en bak de rolletjes gehakt rondom bruin gedurende zo'n 3 minuten. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Schep de gehaktrolletjes weer uit de pan en zet ze even apart.
- Giet een scheutje olijfolie in dezelfde pan en fruit de andere helft van de ui en knoflook gedurende ongeveer 2 minuten. Voeg de courgette, aubergine en tomaten toe en bak dit zo'n 5 minuten mee.
- Schenk nu de tomatenblokjes bij de groenten en breng de saus op smaak met de andere helft van de peterselie, de oregano, de tijm en wat peper en zout.
- Leg de gehaktrolletjes in de saus en doe de deksel op de pan. Zet het vuur iets lager en laat de Griekse kofta nog zo'n 15 minuten doorpruttelen.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije wereldgerechten zoals deze heerlijke Griekse gehaktrolletjes? Kijk dan ook eens op onze pagina met, hoe kan het ook anders, glutenvrije wereldgerechten. Hier vind je bijvoorbeeld ook de Zuid-Afrikaanse bobotie, de Thaise kip siam en de Kip Korma
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!