Roti met kip massala, kousenband en kerrie-ei

Mijn man, Patrick, had me al een aantal keer gevraagd of ik roti met kip wilde maken. Aangezien me dat wel wat moeilijk leek heb ik het op de lange baan geschoven. Dit weekend wat het dan toch eindelijk zover.

Tot mijn verbazing bleek het helemaal niet zo moeilijk en bewerkelijk als ik voorheen dacht. En het is ook nog eens super lekker geworden. Zelfs kleine Sophie heeft zitten smullen. “Mama, mag ik nog meer?” vroeg ze toen haar bordje leeg was. Een groter compliment kun je als mama niet krijgen <3

 



Roti met kip massala, kousenband, aardappels en kerrie-ei

Gluten- en lactosevrije roti met kip massala, kousenband, aardappels en kerrie-ei.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Surinaams
Porties 5 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingredi├źnten

  • Voor de roti plaat:
  • 500 gram glutenvrije bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
  • 1 eetlepel komijnzaad djintan
  • 0,25 theelepel cayennepeper
  • 150 gram kikkererwten uitgelekt
  • 300 ml water
  • peper en zout
  • ...................................................................................
  • Voor de roti toespijs:
  • 600 gram kippendijen
  • 1 bos kousenband
  • 6 middelgrote kruimige aardappelen
  • 5 eieren
  • 2 tomaten
  • 2 bolletjes Chinese knoflook of 4 teentjes
  • 2 kleine uien
  • 2 eetlepels massala kruiden
  • zonnebloemolie
  • olijfolie
  • 1 madame jeanette
  • 2 kippenbouillonblokjes

Hoe maak je het?

  1. Voor de roti plaat: Meng de glutenvrije bloem met de baking soda, het bakpoeder en een snufje zout. Voeg steeds een beetje water toe en kneed het deeg goed door. Blijf herhalen totdat het water op is of totdat het deeg genoeg elastisch is om uit te rollen.

  2. Pureer de kikkererwten samen met het bolletje knoflook, de cayennepeper en het gemalen komijnzaad.

  3. Maak een deegballetje van ongeveer 6 cm en duw met je vingers een holletje in het deeg. Vul dit holletje met 1 eetlepel van de kikkererwtenpuree en vouw vervolgens het deeg dicht om de kikkkererwtenpuree heen.

  4. Maak zo ongeveer 10 ballen van het deeg. Rol de deegballetjes uit tussen 2 vellen bakpapier of op een met glutenvrije bloem bestoven aangerecht blad tot een pannenkoek. Let op dat je de roti plaat niet te dun maakt, ze scheuren namelijk vrij makkelijk.

  5. Laat een koekenpan eerst goed warm worden op het vuur. Smeer de pan in met een klein beetje olijfolie. Leg de roti plaat in de pan. Draai deze na zo'n 20 seconden om. Smeer een beetje olijfolie op de zijde die nu boven ligt van de roti plaat en draai deze vervolgens na zo'n 20 seconden weer om. Herhaal deze stap nog zo'n 2 x per kant.

  6. Je kunt de roti plaat even bewaren in aluminiumfolie.

  7. Voor de roti toespijs:

    Kook de eieren hard. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappel zo'n 10 minuten voor.

  8. Snijd de kousenband in stukjes van ongeveer 2 tot 3 cm. Spoel ze af met water en kook ze ook zo'n 10 minuten voor in ruim water.

  9. Maak de kippendijen schoon en snijd deze in 4 stukken. Bestrooi met wat peper en zout.

  10. Snipper de uien en de knoflook zo fijn mogelijk. Maak de madame jeanette schoon en hak deze zo fijn mogelijk.

  11. Snijd de tomaten in blokjes.

  12. Verhit wat olijfolie in een braadpan. Fruit de helft van de ui, de helft van de knoflook en de madame jeanette. Bak dit zo'n 2 minuutjes op hoog vuur. Voeg nu de kippendijen toe en schroei deze rondom dicht. Voeg nu de helft van de tomatenblokjes en 1 eetlepel massala kruiden toe. Schep alles even goed om.

  13. Schenk nu zo'n 75 ml water bij de kip en voeg 1 kippenbouillonblokje toe. Doe de deksel op de pan en laat de kip op een laag vuur rustig door pruttelen. Schenk indien nodig af en toe een klein scheutje water bij. De kip moet bijna ondergedompeld zijn. Laat het geheel in zo'n 45 minuten gaar worden.

  14. Verhit in een wok of grote hapjes pan een scheutje olijfolie. Fruit de overgebleven helft van de ui en knoflook gedurende zo'n 2 minuten. Voeg 1 eetlepel massala kruiden samen met de overgebleven tomaatblokjes toe en bak dit even een minuutje mee.

  15. Voeg nu de kousenband en de aardappelen toe en bak dit even mee op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Giet 100 ml water bij de kousenband en aardappelen en voeg 1 kippenbouillonblokje toe. Matig het vuur en laat het geheel rustig doorpruttelen.

  16. Pel de eieren en dep ze droog. Verhit in een pan met dikke bodem een laag zonnebloemolie van ongeveer 1 cm. Frituur hierin de hardgekookte eieren totdat ze rondom een bruin korstje hebben.

  17. Schep de eieren uit de pan en dep ze af met wat keukenpapier. Voeg de eieren de laatste 10 minuten bij de kip en draai ze regelmatig om zodat ze een lekker kerrie smaak krijgen.

  18. Schep wat van de kousenband, aardappelen en kip massala op een bord. Serveer met de roti plaat. 

    Eet smakelijk!

Notities

In plaats van glutenvrije bloem kun je ook glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruiken. Laat dan de baking soda en het bakpoeder weg uit het recept.

 

“Mama, je hebt een groene octopus op je hoofd!”

 

Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je in de recepten index



www.sophieglutenvrij.nl

roti met kip

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code