Bobotie, een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht

De Zuid-Afrikaanse bobotie. Volgens mij kent iedereen het wel. Het is een van de wereldgerechten van Knorr. Best een lekker gerecht, maar helaas niet glutenvrij.

Afgelopen week vroeg iemand mij of ik, naast de kip tandoori welke ik toen publiceerde, een recept heb voor een glutenvrije bobotie. Tadaa! Hier is hij dan. Mijn recept voor een gluten- én lactosevrije bobotie!



 

Bobotie

Bobotie. Een heerlijk traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht met gehakt, appel en rozijnen. Erg lekker met witte rijst, mango chutney en een frisse salade.

Gang Hoofdgerecht, Ovenschotel
Keuken Afrikaans, Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 grote ui
  • 2 bolletjes Chinese knoflook
  • 1 grote appel
  • 75 gram rozijnen
  • 250 ml Alpro cuisine soya
  • 125 ml lactosevrije melk of soja melk
  • 1 ei
  • 1 grote snee glutenvrij witbrood of 2 kleine sneetjes
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels kerriepoeder curry poeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 eetlepel fijngehakte koriander
  • 4 laurierblaadjes
  • 15 amandelen
  • olijfolie
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 cm. Kook de sperziebonen in 10 minuten beetgaar.

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius

  3. Verwijder de korstjes van het brood, scheur het brood in stukjes en leg ze in de melk.

  4. Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.

  5. Schil de appel en snijd deze in blokjes.

  6. Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit daarin de ui met de knoflook. Voeg nu de kerriepoeder, gemberpoeder, sambal en kurkuma toe en bak heel eventjes mee.

  7. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. 

  8. Haal het witbrood uit de melk en knijp goed uit. Voeg het brood toe aan het gehakt. Bewaar de melk. Deze heb je straks nog nodig.

  9. Schenk de alpro cuisine soya bij het gehakt. Knijp de citroen uit boven het gehaktmengsel en verkruimel het groentebouillonblokje erboven. Breng het geheel verder op smaak met wat peper en zout.

  10. Schep nu de sperziebonen en de rozijnen bij het gehakt. Roer alles even goed door. Laat het geheel zo'n 20 minuten pruttelen totdat de saus wat indikt.

  11. Roer als laatste de appel en de fijngehakte koriander door de saus en laat nog ongeveer 10 minuten verder pruttelen.

  12. Vul een grote ovenschaal met het gehaktmengsel.

  13. Klop het ei door de overgehouden melk met een snufje zout. Giet het eimengsel over het gehaktmengsel. Steek 4 laurierblaadjes in de bobotie en garneer met de amandelen.

  14. Zet de ovenschaal in het midden van de oven gedurende zo'n 20 minuten tot het ei gestold is en je een mooie bruine korstlaag hebt op je bobotie.

Notities

Serveer met witte rijst, mango chutney en een frisse salade.

Eet smakelijk!

Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je in de recepten index.

 

www.sophieglutenvrij.nl

 



6 thoughts on “Bobotie, een heerlijk Zuid-Afrikaans gerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code