Bobotie. Een heerlijk traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht met gehakt, appel en rozijnen. Erg lekker met witte rijst, mango chutney en een frisse salade.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 50 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Gang Hoofdgerecht, Ovenschotel
Keuken Afrikaans, Glutenvrij, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 4personen
Ingrediënten
500gramrundergehakt
500gramsperziebonen
1groteui
2bolletjesChinese knoflook
1grote appel
75gramrozijnen
250mlAlpro cuisine soya
125ml lactosevrije melk of soja melk
1ei
1grotesnee glutenvrij witbroodof 2 kleine sneetjes
1groente bouillonblokje
1citroen
2eetlepelskerriepoedercurry poeder
1eetlepelgemberpoeder
1eetlepelkurkuma
1eetlepelsambal
1eetlepelfijngehakte koriander
4laurierblaadjes
15amandelen
olijfolie
peper en zout
Hoe maak je het?
Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 cm. Kook de sperziebonen in 10 minuten beetgaar.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Verwijder de korstjes van het brood, scheur het brood in stukjes en leg ze in de melk.
Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
Schil de appel en snijd deze in blokjes.
Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit daarin de ui met de knoflook. Voeg nu de kerriepoeder, gemberpoeder, sambal en kurkuma toe en bak heel eventjes mee.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Haal het witbrood uit de melk en knijp goed uit. Voeg het brood toe aan het gehakt. Bewaar de melk. Deze heb je straks nog nodig.
Schenk de alpro cuisine soya bij het gehakt. Knijp de citroen uit boven het gehaktmengsel en verkruimel het groentebouillonblokje erboven. Breng het geheel verder op smaak met wat peper en zout.
Schep nu de sperziebonen en de rozijnen bij het gehakt. Roer alles even goed door. Laat het geheel zo'n 20 minuten pruttelen totdat de saus wat indikt.
Roer als laatste de appel en de fijngehakte koriander door de saus en laat nog ongeveer 10 minuten verder pruttelen.
Vul een grote ovenschaal met het gehaktmengsel.
Klop het ei door de overgehouden melk met een snufje zout. Giet het eimengsel over het gehaktmengsel. Steek 4 laurierblaadjes in de bobotie en garneer met de amandelen.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven gedurende zo'n 20 minuten tot het ei gestold is en je een mooie bruine korstlaag hebt op je bobotie.
Opmerkingen
Serveer met witte rijst, mango chutney en een frisse salade.Eet smakelijk!