De Zuid-Afrikaanse bobotie. Volgens mij kent iedereen het wel. Het is een van de wereldgerechten van Knorr. Best een lekker gerecht, maar helaas niet glutenvrij.
Afgelopen week vroeg iemand mij of ik, naast de kip tandoori welke ik toen publiceerde, een recept heb voor een glutenvrije bobotie. Dat had ik op dat moment nog niet, dus hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Iedereen moet toch kunnen genieten van wereldgerechten. Het glutenvrij maken van de Zuid-Afrikaanse bobotie bleek eigenlijk best wel makkelijk. Okay, je moet er wel eventjes de tijd voor nemen, maar dat proef je zeker terug in het gerecht. Echt mega lekker geworden.
Wil je deze zalige glutenvrije Zuid-Afrikaanse bobotie ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Bobotie
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram sperziebonen
- 1 grote ui
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 1 grote appel
- 75 gram rozijnen
- 250 ml Alpro cuisine soya
- 125 ml lactosevrije melk of soja melk
- 1 ei
- 1 grote snee glutenvrij witbrood of 2 kleine sneetjes
- 1 groente bouillonblokje
- 1 citroen
- 2 eetlepels kerriepoeder curry poeder
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel sambal
- 1 eetlepel fijngehakte koriander
- 4 laurierblaadjes
- 15 amandelen
- olijfolie
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 cm. Kook de sperziebonen in 10 minuten beetgaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- Verwijder de korstjes van het brood, scheur het brood in stukjes en leg ze in de melk.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Schil de appel en snijd deze in blokjes.
- Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit daarin de ui met de knoflook. Voeg nu de kerriepoeder, gemberpoeder, sambal en kurkuma toe en bak heel eventjes mee.
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
- Haal het witbrood uit de melk en knijp goed uit. Voeg het brood toe aan het gehakt. Bewaar de melk. Deze heb je straks nog nodig.
- Schenk de alpro cuisine soya bij het gehakt. Knijp de citroen uit boven het gehaktmengsel en verkruimel het groentebouillonblokje erboven. Breng het geheel verder op smaak met wat peper en zout.
- Schep nu de sperziebonen en de rozijnen bij het gehakt. Roer alles even goed door. Laat het geheel zo'n 20 minuten pruttelen totdat de saus wat indikt.
- Roer als laatste de appel en de fijngehakte koriander door de saus en laat nog ongeveer 10 minuten verder pruttelen.
- Vul een grote ovenschaal met het gehaktmengsel.
- Klop het ei door de overgehouden melk met een snufje zout. Giet het eimengsel over het gehaktmengsel. Steek 4 laurierblaadjes in de bobotie en garneer met de amandelen.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven gedurende zo'n 20 minuten tot het ei gestold is en je een mooie bruine korstlaag hebt op je bobotie.
Opmerkingen
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije wereldgerechten zoals deze heerlijke kip korma? Kijk dan ook eens op onze pagina met, hoe kan het ook anders, glutenvrije wereldgerechten. Hier vind je bijvoorbeeld ook de Beef Shanghai, de Thaise kip siam en de Kip Korma
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al? Ook verschijnt elke week onze nieuwsbrief vol glutenvrije kookinspiratie, leuke acties en natuurlijk ons glutenvrij weekmenu. Wil je deze ook ontvangen? Schrijf je dan snel in via de link!