Wat was het afgelopen week toch een prachtig weer. Het leek wel lente! Wij hebben erg genoten in de achtertuin van het zonnetje en zelfs even in de stad op een terrasje gezeten. Heerlijk. Natuurlijk is het gewoon nog steeds winter en dat is vandaag helaas weer te voelen. Koud! Vanmorgen heb ik dan ook een kwartier voor mijn kledingkast staan staren omdat ik echt even niet wist wat ik aan moest trekken.
Maar met dit koudere weer krijg ik ook spontaan weer trek in winterkost. Uiteraard moest het iets met aardappelpuree worden en natuurlijk groenten. Spekjes zijn ook altijd erg lekker, dus die moeten er zeker bij. O ja, die knolselderij moet ook nog op. Uiteindelijk is het deze heerlijke gluten- en lactosevrije andijvie-knolselderij stamppot met spekjes geworden. Super lekker met een eenvoudige home made gehaktbal of bijvoorbeeld een slavink. Wij eten altijd de slavinken van de Vomar. Deze zijn gelukkig nog steeds gluten- en lactosevrij;-)
Weet je wat ook nog eens helemaal top is aan dit gerecht, naast dat het super lekker is en gewoon gluten- en lactosevrij?! Het staat ook nog eens binnen een half uurtje op tafel. Een geweldig gerecht dus voor de doordeweekse drukke dagen.
Al trek gekregen in ons recept? Je vind het hieronder!
Andijvie-knolselderij stamppot met spekjes
Ingrediënten
- 1 kleine knolselderij ongeveer 650 gram
- 1250 gram aardappels
- 400 gram grof gesneden andijvie
- 2 sjalotjes
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 150 ml lactosevrije melk
- 25 gram lactosevrije margarine
- 2 eetlepels mosterd
- zout
Hoe maak je het?
- Verwijder de schil van de knolselderij en snijd deze in stukken.
- Schil de aardappels en snijd ook deze in stukken.
- Kook de aardappels en knolselderij met wat zout in 15 minuten gaar.
- Blancheer de andijvie gedurende 3 minuten. Giet de andijvie af en zet even aan de kant.
- Snipper de sjalotjes. Verhit een scheutje boter of olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de spekblokjes toe en bak deze rondom bruin.
- Zet ongeveer 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de aardappels en knolselderij de melk op in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Giet de aardappels en knolselderij af en stamp ze fijn samen met de boter, mosterd en warme melk.
- Roer de sjalotjes, spekblokjes en andijvie er doorheen en klaar!
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je benieuwd naar onze andere snelle gluten- en lactosevrije gerechten zoals deze andijvie-knolselderij stamppot met spekjes? Je vind ze op onze 30 minuten of minder recepten pagina.
Volgens je de avonturen van Sophie en mij al op Instagram? Hier vind je niet alleen foto’s van onze heerlijke gluten- en lactosevrije recepten, maar ook een kijkje achter de schermen.