Rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas

Bij een quiche of hartige taart wordt vaak een bodem gebruikt van bladerdeeg als basis. Natuurlijk is er ook gluten- en lactosevrij bladerdeeg verkrijgbaar, maar ja, daar hangt wel een prijskaartje aan. En eerlijk gezegd, ik vind het okay te eten, maar heel erg lekker vind ik het niet. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een aantal alternatieven voor een hartige taart. Zo heb ik een aantal weken geleden de aardappeltaart met broccoli en zalm gemaakt en afgelopen week deze heerlijke rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas.

De naam van het gerecht verklapt het al, de bodem en de zijkanten zijn van gekookte rijst gemaakt. En ik kan je vertellen, dat is écht een uitstekende basisbodem voor je quiche of hartige taart. Maar ook nog eens mega lekker. Ik heb onze rijsttaart lekker gevuld met broccoli, prei, paprika, hamblokjes en kaas. Dat was echt snoepen. Zelf ons kleinste Dobbertje was helemaal verkocht. Dus bij deze is de rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas dan ook ‘gedoopt’ tot kids proof en gezinsrecept.

Hoe je deze heerlijke quiche maakt? Je leest het allemaal hieronder.



Rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas

Een heerlijke hartige taart met een bodem van rijst. Lekker gevuld met kaas, broccoli, paprika, hamblokjes en prei.

Gang buffetgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 1 klein struikje broccoli
  • 1 prei
  • 250 gram hamblokjes
  • 200 gram gekookte rijst
  • 200 gram geraspte jong belegen kaas
  • 6 eieren
  • 200 gram lactosevrije roomkaas
  • 1/3 rode paprika
  • 1/3 groene paprika
  • 1/3 gele paprika
  • 10 gram bieslook
  • 5 takjes bladpeterselie
  • boter om in te vetten
  • zout

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

  2. Vet een quiche vorm van 25 cm doorsnede in. Als je deze niet hebt, dan kun je ook een taartvorm gebruiken van dezelfde doorsnede.

  3. Meng de gekookte rijst met 2 van de eieren en 100 gram geraspte kaas. Verdeel het rijstmengsel over de bodem en zijkanten van de quiche vorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel.

  4. Zet de rijstbodem gedurende zo'n 10 minuten in de oven.

  5. Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en kook deze even met wat zout gedurende 3 minuten. Giet af en zet even aan de kant.

  6. Snijd vervolgens de paprika's in blokjes en de prei in ringetjes.

  7. Haal de rijstbodem uit de oven na 10 minuten en zet even aan de kant.

  8. Meng in een kom de overgebleven 4 eieren met de lactosevrije roomkaas en 100 gram geraspte kaas. Breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout.

  9. Snipper de bladpeterselie en knip de bieslook in kleine stukjes boven het kaasmengsel. Schep nu ook de prei, paprika- en hamblokjes erbij samen met de broccoli en meng alles goed door.

  10. Giet het ham-kaas-groentemengsel over de rijstbodem en strijk even glad met een spatel. Zet de quiche vorm terug in de oven.

  11. Bak de rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas gedurende zo'n 35 minuten goudbruin en gaar. De quiche is klaar als het eimengsel volledig gestold is.

Notities

Hier in huize Dobber was de rijsttaart met broccoli, prei, ham en kaas zeker een succes. Zelfs bij Sophie die, zoals jullie op de foto zien, nog even stiekem een beetje extra staat te snoepen in de keuken.

Een beter compliment kun je als mama niet krijgen <3


 

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

Volgen jullie onze avonturen al op Instagram? Hier vind je niet alleen foto’s van onze heerlijke gluten- en lactosevrije recepten, maar ook een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code