Een heerlijke, makkelijke en snelle aardappelgratin uit de oven welke bij iedereen in de smaak valt. Lekker met bijvoorbeeld beenham en groente uit de oven.
Ja, het is weer bijna Kerst! Voor mij een van de leukste periodes van het jaar. Lekker de keuken in en allerlei nieuwe glutenvrije recepten verzinnen voor het kerstdiner. Helaas wordt de Kerst dit jaar ook anders dan andere jaren. Zoals het er nu uitziet zijn we met z’n 3-tjes. Ook gezellig natuurlijk, maar het liefst zou ik natuurlijk onze familie om ons heen hebben.
Maar goed, het is zoals het is. Dus met een aantal kleine aanpassingen gaan we gewoon voor een kerstdiner voor 3 personen. Uiteraard starten we met een heerlijk voorgerecht. Misschien ook een of twee kleine tussengerechtjes. Natuurlijk een uitgebreid hoofdgerecht en als afsluiter een heerlijk kersttoetje.
Aardappelgratin
Bij dat hoofdgerecht worden vanzelfsprekend diverse glutenvrije bijgerechten geserveerd. Sowieso iets met groente. Een salade mag ook niet ontbreken. Natuurlijk de cranberry compote, wat bij ons echt een kersttraditie is. De huisgemaakte appelmoes voor Sophie en een lekker aardappelgerecht.
Natuurlijk wel een gerecht wat ook bij Sophie ook in de smaak valt. Dat is meestal best een uitdaging met onze kieskeurige dame. De truc is zo min mogelijk ingrediënten ;-). Dat is uiteindelijke deze heerlijke en eenvoudige aardappelgratin geworden. Makkelijk om te maken en ook nog eens binnen 25 minuten klaar. En lekker dat hij is! Deze aardappelgratin komt bij ons niet alleen met Kerst op tafel hoor. Wij gaan hem nog veel vaker maken, ha, ha.
Wil je deze zalige aardappelgratin ook eens maken? Je vind ons recept hieronder, maar ook in onze glutenvrije kerstspecial 2020!
Aardappelgratin
Ingrediënten
- 450 gram mini krieltjes voorgekookt
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
- geraspte kaas
- 1,5 theelepel knoflookpuree
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- Meng de krieltjes met de slagroom, Provençaalse kruiden en knoflookpuree.
- Breng verder op smaak met wat peper en zout
- Roer alles goed door elkaar en giet de krieltjes vervolgens in een diepe ovenschaal.
- Strooi een flinke laag geraspte kaas over de mini krieltjes
- Zet de aardappelgratin in het midden van de oven en laat in zo'n 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar worden.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer aardappelgerechten zoals deze heerlijke aardappelgratin? Probeer dan ook eens ons recept voor de roseval aardappeltjes of de hasselback aardappels. Of wellicht de aardappelpuree rondjes met gepofte knoflook of de zoete aardappels met knoflook en rozemarijn.
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.