Een Franse klassieker. Een heerlijk malse en zeer smaakvolle glutenvrije coq au vin. Heerlijk met roseval aardappeltjes en haricots verts met spek.
Ja, eindelijk weer een gerecht van mijn recepten to-do lijstje kunnen schrappen. Deze coq au vin stond er al een poosje op, zoals zoveel gerechten, maar het kwam er steeds niet van om deze te maken. Toen ik een aantal weken geleden met de glutenvrije kerstspecial 2020 begon kwam ik deze weer tegen. Naast de boeuf bourguignon, welke ik al eerder had gemaakt, moest deze gewoon in de kerstspecial komen.
Als je gaat zoeken op de herkomst van coq au vin, dan vind je verschillende verhalen. Eentje vind ik wel heel bijzonder en heeft een hoog Asterix en Obelix gehalte. De naam coq au vin is te danken aan de Gallische hoofdkrijgsman Vercingétorix. Deze nam het op tegen Julius Cesar en zijn invasiemacht. Deze bewuste man hield wel van een grapje en liet een kraaiende Gallische haan bezorgen bij Ceasar wat het symbool voor Frankrijk is. Ceasar nodigde daarop Vercingétorix uit voor het diner om krijgszaken te bespreken en serveerde hem zijn eigen haan in een rode wijnsaus. Vercingétorix vond dit niet zo leuk en hakte bij een veldslag 30.000 man van Ceasar in de pan. Ceasar werd afgeserveerd en de coq au vin was geboren.
In de loop van de geschiedenis zakte het gerecht af naar de Zuiderlijke regionen en is het gerecht niet meer weg te denken uit de Provençaalse keuken. Net zoals zoveel gerechten kent coq au vin ook vele varianten. Hieronder deel ik onze variant.
Coq au vin
Ingrediënten
- 1 kg kippenbouten
- 400 gram kippendijen
- 750 ml Franse rode wijn
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 winterpeen
- 2 laurierblaadjes
- 5 takjes tijm
- 4 takjes bladpeterselie
- 2 eetlepels glutenvrije bloem
- 2 teentjes teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 100 gram spekblokjes ongerookt
- 380 ml gevogelte fond
- 20 gram roomboter
- peper en zout
Instructies
- Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Snijd de winterpeen in blokjes en de kastanjechampignons in 4-en.
- Kruid de kippenbouten en -dijen met wat peper en zout.
- Bestrooi de stukken kip met de glutenvrije bloem.
- Verhit een beetje boter in een grote braadpan en bak hierin de stukken kip rondom aan.
- Haal de stukken kip uit de pan en zet even aan de kant.
- Bewaar het vet en fruit hierin de knoflook en sjalotjes.
- Voeg de winterpeen en spekjes toe en roerbak even mee.
- Schenk de rode wijn bij het geheel samen met de gevogelte fond,
- Voeg de laurierblaadjes toe samen met de blaadjes van de peterselie en tijm.
- Doe de kip weer terug in de pan en breng zachtjes aan de kook. Laat 1,5 uur zachtjes doorstoven met de deksel op de pan.
- Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd de kastanjechampignons toe.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer recepten zoals deze zalige coq au vin? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?