Soto ajam is een Indonesische maaltijdsoep waar je lekker mee kunt variëren. Ideaal ook als je bijvoorbeeld wat restjes hebt zoals aardappel, rijst, sperzieboontjes of andere groenten. Wij noemen deze soep daarom ook wel kliekjessoep. Je zet er wat gebakken uitjes (bawang goreng), gekookte eieren, lente-uitjes, mihoen en kroepoek bij een je hebt een heerlijke maaltijd.
De aardappels, rijst, sperziebonen, mihoen etc. zet ik er altijd in aparte bakjes bij, zodat iedereen kan pakken wat hij of zij zelf lekker vind. Staat ook altijd erg gezellig op tafel vind ik. Hete soto erover, met eventueel wat ketjap en/of sambal erdoor om het wat pittiger te maken, en smullen maar.
Je vind hieronder ons recept!
Soto ajam, Indonesische kippensoep
Ingrediënten
- 3 grote kippenbouten
- 2 stengels citroengras sereh
- 2 kippenbouillonblokjes
- 2,5 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 5 cm gember
- 1 ui
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 1 rode peper
- 1,5 theelepel laos
- 1,5 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel kurkuma
- 200 gram taugé
- 250 gram sperziebonen
- 3 grote aardappels
- 4 eieren
- 4 lente-uitjes
- gebakken uitjes
- 1 blok mihoen
- peper en zout
- olie
Hoe maak je het?
- Doe de kippenbouten in een grote soeppan samen met het water en 2 kippenbouillonblokjes.
- Kneus het citroengras en doe deze samen met de laurierblaadjes in de pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
- Doe de gember, ui, rode peper, knoflook, kurkuma, gemalen koriander, gemalen komijn en laos in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het geheel fijn.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en roerbak de boemboe zodat de aroma's goed vrij komen.
- Schep de boemboe bij de kip in de pan en roer even goed door.
- Kook intussen de aardappels, rijst en sperziebonen. Kook ook de eieren hard. Vaak heb ik nog wel wat kliekjes aardappel, rijst of groenten staan welke ik gebruik. Scheelt weer werk.
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Was de taugé en laat even uitlekken.
- Haal na zo'n 45 tot 60 minuten de kip uit de pan. Verwijder het vel en trek het vlees los van de botten met 2 vorken.
- Doe de kip weer terug in de pan. Haal het citroengras uit de pan. Breng verder op smaak met wat peper en zout.
- Snijd de gekookte aardappel in stukjes en doe ze in een schaaltje. Pel de eieren en halveer ze. Stop ook deze in een schaaltje. Hetzelfde doe je met de taugé, rijst, mihoen en lente-ui.
- Zet de schaaltjes op tafel en geef iedereen een kom.
- Iedereen kan nu zelf pakken wat hij of zij lekker vind en dit in de kom doen. Schep een flinke lepel soep met kip in de kom, bestrooi met wat gebakken uitjes en leg er een half ei boven op.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Meer Oosterse recepten vind je ook op onze pagina met wokgerechten.