Doe de kippenbouten in een grote soeppan samen met het water en 2 kippenbouillonblokjes.
Kneus het citroengras en doe deze samen met de laurierblaadjes in de pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
Doe de gember, ui, rode peper, knoflook, kurkuma, gemalen koriander, gemalen komijn en laos in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het geheel fijn.
Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en roerbak de boemboe zodat de aroma's goed vrij komen.
Schep de boemboe bij de kip in de pan en roer even goed door.
Kook intussen de aardappels, rijst en sperziebonen. Kook ook de eieren hard. Vaak heb ik nog wel wat kliekjes aardappel, rijst of groenten staan welke ik gebruik. Scheelt weer werk.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Was de taugé en laat even uitlekken.
Haal na zo'n 45 tot 60 minuten de kip uit de pan. Verwijder het vel en trek het vlees los van de botten met 2 vorken.
Doe de kip weer terug in de pan. Haal het citroengras uit de pan. Breng verder op smaak met wat peper en zout.
Snijd de gekookte aardappel in stukjes en doe ze in een schaaltje. Pel de eieren en halveer ze. Stop ook deze in een schaaltje. Hetzelfde doe je met de taugé, rijst, mihoen en lente-ui.
Zet de schaaltjes op tafel en geef iedereen een kom.
Iedereen kan nu zelf pakken wat hij of zij lekker vind en dit in de kom doen. Schep een flinke lepel soep met kip in de kom, bestrooi met wat gebakken uitjes en leg er een half ei boven op.
Opmerkingen
Lekker met wat extra kroepoek erbij.De mihoen kook ik niet voor. Omdat de soep al erg heet is, wordt de mihoen vanzelf binnen 2 tot 3 minuten zacht.Je kunt de soto ajam eventueel verder op smaak brengen met wat sambal en/of ketjap.Veel kookplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey