Weer eens een andere aardappelvariatie deze rösti met spek en kaas. Deze aardappelpannenkoek is een nationaal gerecht van Zwitserland en wordt met name gegeten door de Duitstalige bevolking. Oorspronkelijk aten de boeren uit het kanton Bern het als ontbijt. Deze traditie hebben wij in huize Dobber in ere hersteld. Okay, okay, alleen Patrick dan. Als we een stukje over hebben van de avond ervoor, dan eet hij dat als ontbijt. Die hard….
Een leuk weetje. Wij Nederlanders, waaronder ik, spreken rösti vaak uit als rustie. De originele uitspraak is echter reusjti.
Er zijn heel veel rösti recepten in omloop. Je kunt de aardappels bijvoorbeeld voorkoken en daarna raspen, maar je kunt ook rauwe aardappels gebruiken. Ook zijn de variaties eindeloos op dit gerecht. Ik heb mijn versie lekker eenvoudig gehouden met spek, kaas en ui, maar je kunt natuurlijk veel meer ingrediënten toevoegen zoals bijvoorbeeld appel of zelfs ananas.
Verder kan je de rösti zo groot maken als je zelf wilt. Ik heb nu voor het gemak het formaat van mijn koekenpan aangehouden, maar je kunt bijvoorbeeld ook wat kleinere rondjes maken of de rösti in een bakvorm in de oven bakken.
Benieuwd wat ik van het recept gemaakt heb? Lees dan snel hieronder verder!
Rösti met spek en kaas
Ingrediënten
- 600 gram kruimige aardappels
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 125 gram spekblokjes
- 2 sjalotjes
- 125 gram geraspte jong belegen Goudse kaas
- 1 ei
- peper en zout
- boter of olie
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels, was ze en rasp ze vervolgens met de grove kant van de rasp.
- Leg de aardappelrasp daarna op een droge en schone theedoek. Vouw de theedoek dicht en knijp het vocht zoveel mogelijk uit de aardappelrasp.
- Vouw de theedoek weer open en schep de aardappelrasp op een laagje keukenpapier.
- Intussen kun je de sjalotjes snipperen. Snijd daarna de knoflook zo fijn mogelijk.
- Doe de aardappelrasp, de spekblokjes, geraspte kaas, knoflook en sjalotjes in een grote kom. Voeg daarna het ei toe samen met wat peper en zout naar smaak. Roer het geheel goed door.
- Verhit wat boter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep de rösti in de pan en duw het geheel aan met een bakspatel.
- Bak de rösti op matig vuur in de koekenpan. Keer de rösti halverwege, als de onderzijde mooi goudbruin is, om. Dit kun je doen door een groot bord op de rösti te leggen en vervolgens met pan en al om te keren.
- Bak vervolgens de andere zijde mooi goudbruin. Serveer de rösti met spek en kaas direct.
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je weten wat ik voor lekkere gluten- en lactosevrije recepten ik nog meer heb gemaakt? Kijk dan snel in de recepten index!
Wat ik ook altijd erg leuk vind is om een berichtje te krijgen als je een van mijn recepten heb uitgeprobeerd. Op social media kun je me taggen met #sophieglutenvrij, maar je mag natuurlijk ook altijd een mailtje of pb-tje sturen. Mailen mag naar: audrey@sophieglutenvrij.nl
Hoi Sophie, Wat ben ik blij met jou site. Ik heb net te horen gekregen dat ik lactose en glutenvrij door het leven zal moeten gaan. Maar ik heb een vraag aan je. Ik zie in je recept Jong belegen goudse kaas. Maar daar zit toch ook lactose in?
Hoi Anne, dank je wel! Nee, in Hollandse harde kazen zit geen lactose door het stremsel proces. Als bij de koolhydraten de suikers (melksuikers) op ‘0’ staan kan je het eten.
Groetjes Audrey