De lekkerste patatas bravas maak je gewoon zelf. Makkelijk om te maken, mega lekker en ook nog eens snel klaar.
Iedereen die in Spanje is geweest heeft ze ongetwijfeld een keertje gegeten. Patatas bravas. Heerlijke spicy Spaanse aardappeltjes met een kruidige saus om te dippen.
In Spanje krijg je ze vaak als tapas als je een drankje besteld. Maar ze kunnen natuurlijk ook als bijgerecht gegeten worden. Net als met zoveel traditionele gerechten heb je ook van patatas bravas minstens 1001 varianten. Je vind ze gefrituurd, gekookt, gebakken of uit de oven zoals ik heb gedaan.
Ook zie je veel variaties in de saus. Vaak worden deze Spaanse aardappeltjes met een kruidige tomatensaus gegeten. Maar je ziet ze ook met een sausje van pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder), bouillon en maizena. En natuurlijk niet te vergeten met homemade aioli.
Wil je deze overheerlijke Spaanse aardappeltjes ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.
Patatas bravas
Ingrediënten
- 8 vast kokende aardappels
- 1 blik tomatenblokjes
- 1½ theelepel pikant gerookt paprikapoeder pimentón de la vera
- snufje cayennepeper
- zeezout
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de aardappels en snijd ze in partjes van ongeveer 2 cm dik.
- Meng de aardappelpartjes met 2 eetlepels olijfolie, cayennepeper, zeezout en ½ theelepel gerookt paprikapoeder.
- Verdeel de patatas bravas over een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet ze in het midden van de oven.
- Bak de aardappeltjes in 25 minuten goudbruin en gaar. Schep regelmatig om.
- Terwijl de aardappeltjes in de oven staan, kun je de saus maken.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan met dikke bodem.
- Fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg 1 theelepel pikant gerookt paprikapoeder toe en bak even mee.
- Schenk de tomatenblokjes bij het geheel en voeg de witte wijnazijn toe.
- Warm even goed door en serveer bij de patatas bravas.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je nog meer glutenvrije Spaanse gerechten proeven zoals deze heerlijke patatas bravas? Probeer dan ook eens onze albóndigas, Spaanse witte bonenschotel of de Spaanse knoflookkip (pollo a ajillo).
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrij recepten, maar ook een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.