Een zalige glutenvrije Griekse moussaka met aubergine, courgette, tomatengehaktsaus, aardappelschijfjes en een flinke laag bechamelsaus met Parmezaanse kaas. Het is even een werkje, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Zó lekker!
Wat is moussaka?
Dit gerecht stond al vrij lang op mijn recepten to do lijstje. De glutenvrije Griekse moussaka. Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht wat inmiddels vele variaties kent. Meestal met gehakt en aubergine. Begin jaren 20 van de vorige eeuw introduceerde de invloedrijke Griekse kok Nikolaos Tselementes Franse elementen, zoals bechamelsaus, in de Griekse keuken. Deze kok, die in Wenen studeerde, wilde namelijk alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse rijk bannen. In zijn kookboek, wat rond diezelfde periode verscheen, stond onder meer het recept voor deze Griekse klassieker zoals men dat in de westerse wereld kent.
Huh, Griekse moussaka?! Is er nog een ander soort moussaka denk je nu misschien?
Inderdaad. Er is ook nog de Arabische moussaka. Dit is een gekookte salade voornamelijk gemaakt met tomaten en aubergines welke meestal koud wordt geserveerd als voorgerecht.
Ons recept
Onze recept is afgeleid van de traditionele Griekse variant. Naast aubergine heb ik ook een courgette in het gerecht verwerkt en wat aardappelschijfjes. Moussaka is niet moeilijk om te maken, maar het is wel een tijdrovende klus. Elk plakje aubergine, courgette en aardappel wordt namelijk eerst gebakken in olijfolie met wat peper en zout. Ook de gehaktsaus moet eerst even pruttelen voordat hij in deze heerlijke klassieke Griekse ovenschotel terecht komt. Alles bij elkaar toch een uur voorbereiding. Gelukkig kun je daarna achterover leunen, want de oven neemt de laatste 45 tot 60 minuten het werk uit handen.
In ons gerecht heb ik Parmezaanse kaas gebruikt in plaats van kefalotiri zoals in het traditionele gerecht gebruikt wordt. Helaas ben ik het namelijk nog niet tegengekomen bij de supermarkt en online bestellen duurde me te lang. Ach ja, volgens mij net zo lekker.
Nog een tipje. Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de melk door lactosevrije melk en de boter door lactosevrije roomboter (Dilea of MinusL).
Wil je ons glutenvrije moussaka recept ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.
Moussaka
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 6 aardappels
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 500 ml volle melk
- 40 gram roomboter
- 40 gram glutenvrije bloem
- 2 eieren
- 500 ml gezeefde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 laurierblaadje
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel piment
- ¼ theelepel nootmuskaat
- Parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ½ cm.
- Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor met een beetje zout.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Snijd de courgette en aubergine in plakken van ongeveer 1 cm en bestrooi aan beide zijde met wat peper en zout.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de plakken courgette en aubergine.
- Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook.
- Voeg de kaneel, oregano en piment toe en bak even mee.
- Doe nu het gehakt erbij en bak het rul.
- Schenk de gezeefde toamten erbij samen met het laurierblaadje en wat peper en zout naar smaak en laat het nog zo'n 20 minuten zachtjes stoven.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Verhit in een andere koekenpan een scheutje olijfolie en bak hierin de aardappelschijfjes.
- Maak nu ook de saus.
- Verhit de roomboter in een steelpan met dikke bodem totdat het schuimt.
- Voeg de glutenvrije bloem toe samen met de nootmuskaat, peper en zout en een beetje van de melk en roer het glad.
- Voeg vervolgens steeds een scheutje melk toe en blijf dit herhalen totdat alle melk op is.
- Haal de steelpan van het vuur en laat even afkoelen op de aanrecht.
- Doe intussen de helft van de gebakken aardappels in een grote ovenschaal.
- Schep hier de helft van het gehakt met de tomatensaus over heen.
- Leg vervolgens de helft van de aubergine en courgette op de tomatensaus.
- Daarna de andere helft van de aardappelschijfjes, vervolgens weer de tomatensaus en eindig met de aubergine en courgette plakjes.
- Klop de eieren los en roer deze door de bechamelsaus.
- Giet de saus over de groente, aardappels en gehakt heen.
- Rasp er een flinke laag Parmezaanse kaas overheen.
- Zet de moussaka in het midden van de oven en laat gedurende 45 tot 60 minuten goudbruin en gaar worden. De moussaka is klaar als de bovenste laag gestold is.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije klassiekers? Wat denk je bijvoorbeeld van de Franse boeuf bourguignon? Of wellicht de Hongaarse goulash en misschien de Britse shepherds pie?
Volgen jullie ons ook al op Social Media?