Search

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
Sophie Glutenvrij

Heerlijk genieten van de lekkerste glutenvrije recepten voor het hele gezin!

  • Recepten
    • Recepten index
    • 30 minuten of minder glutenvrije recepten
    • Klaar in 45 minuten! En gewoon glutenvrij
    • Aardappel gerechten
    • Brood en banket glutenvrij
    • glutenvrije desserts
    • Dranken
    • Eenpansgerechten
    • Eiergerechten
    • Fruitgerechten
    • Groentegerechten
    • Hartige taarten
    • Kerstrecepten
    • Kruiden, curry’s en smaakmakers
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Glutenvrije oosterse gerechten
    • Oud & Nieuw
    • Ovenschotels
    • Glutenvrije paasrecepten
    • Pastagerechten
    • Rijstgerechten
    • Salades
    • Sinterklaas glutenvrij
    • Sauzen
    • Soepen
    • Stamppot
    • Snacks
    • Tapas
    • Kipgerechten
    • Vegan recepten
    • Vegetarische recepten
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Wereldgerechten
    • glutenvrije wokgerechten
    • Herfstrecepten
    • Winterrecepten
    • Zomer recepten
  • Weekmenu
  • Coeliakie
    • Wat is coeliakie?
    • Filmpjes over coeliakie
    • Het glutenvrije dieet
    • Glutenvrij erop uit
    • Filmpjes over gluten
    • Naar school
    • Lactose-intolerantie
  • Blog
  • Samenwerken
  • Contact
    • Disclaimer
    • Privacyverklaring 2021
    • Nieuwsbrief
    • Over ons
Hoofdgerecht, Ovenschotels  /  5 mei 2020

Moussaka, een heerlijke Griekse ovenschotel

by Audrey

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Print
  • Pinterest
Moussaka, een heerlijke Griekse ovenschotel

Een zalige glutenvrije Griekse moussaka met aubergine, courgette, tomatengehaktsaus, aardappelschijfjes en een flinke laag bechamelsaus met Parmezaanse kaas. Het is even een werkje, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Zó lekker!

Wat is moussaka?

Dit gerecht stond al vrij lang op mijn recepten to do lijstje. De glutenvrije Griekse moussaka. Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht wat inmiddels vele variaties kent. Meestal met gehakt en aubergine. Begin jaren 20 van de vorige eeuw introduceerde de invloedrijke Griekse kok Nikolaos Tselementes Franse elementen, zoals bechamelsaus, in de Griekse keuken. Deze kok, die in Wenen studeerde, wilde namelijk alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse rijk bannen. In zijn kookboek, wat rond diezelfde periode verscheen, stond onder meer het recept voor deze Griekse klassieker zoals men dat in de westerse wereld kent.

Huh, Griekse moussaka?! Is er nog een ander soort moussaka denk je nu misschien?
Inderdaad. Er is ook nog de Arabische moussaka. Dit is een gekookte salade voornamelijk gemaakt met tomaten en aubergines welke meestal koud wordt geserveerd als voorgerecht.

Ons recept

Onze recept is afgeleid van de traditionele Griekse variant. Naast aubergine heb ik ook een courgette in het gerecht verwerkt en wat aardappelschijfjes. Moussaka is niet moeilijk om te maken, maar het is wel een tijdrovende klus. Elk plakje aubergine, courgette en aardappel wordt namelijk eerst gebakken in olijfolie met wat peper en zout. Ook de gehaktsaus moet eerst even pruttelen voordat hij in deze heerlijke klassieke Griekse ovenschotel terecht komt. Alles bij elkaar toch een uur voorbereiding. Gelukkig kun je daarna achterover leunen, want de oven neemt de laatste 45 tot 60 minuten het werk uit handen.

In ons gerecht heb ik Parmezaanse kaas gebruikt in plaats van kefalotiri zoals in het traditionele gerecht gebruikt wordt. Helaas ben ik het namelijk nog niet tegengekomen bij de supermarkt en online bestellen duurde me te lang. Ach ja, volgens mij net zo lekker.

Nog een tipje. Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de melk door lactosevrije melk en de boter door lactosevrije roomboter (Dilea of MinusL).

Wil je ons glutenvrije moussaka recept ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.

 

Moussaka
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Moussaka

Een zalige glutenvrije Griekse moussaka met aubergine, courgette, tomatengehaktsaus, aardappelschijfjes en een flinke laag bechamelsaus met Parmezaanse kaas. Even een klusje, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Grieks
Sleutelwoord aardappels, aubergine, courgette, gehakt, Grieks, klassiek recept, Moussaka, tomaat
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 6 aardappels
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 500 ml volle melk
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram glutenvrije bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 laurierblaadje
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel piment
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • Parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ½ cm.
  • Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor met een beetje zout.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
  • Snijd de courgette en aubergine in plakken van ongeveer 1 cm en bestrooi aan beide zijde met wat peper en zout.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de plakken courgette en aubergine.
  • Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook.
  • Voeg de kaneel, oregano en piment toe en bak even mee.
  • Doe nu het gehakt erbij en bak het rul.
  • Schenk de gezeefde toamten erbij samen met het laurierblaadje en wat peper en zout naar smaak en laat het nog zo'n 20 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Verhit in een andere koekenpan een scheutje olijfolie en bak hierin de aardappelschijfjes.
  • Maak nu ook de saus.
  • Verhit de roomboter in een steelpan met dikke bodem totdat het schuimt.
  • Voeg de glutenvrije bloem toe samen met de nootmuskaat, peper en zout en een beetje van de melk en roer het glad.
  • Voeg vervolgens steeds een scheutje melk toe en blijf dit herhalen totdat alle melk op is.
  • Haal de steelpan van het vuur en laat even afkoelen op de aanrecht.
  • Doe intussen de helft van de gebakken aardappels in een grote ovenschaal.
  • Schep hier de helft van het gehakt met de tomatensaus over heen.
  • Leg vervolgens de helft van de aubergine en courgette op de tomatensaus.
  • Daarna de andere helft van de aardappelschijfjes, vervolgens weer de tomatensaus en eindig met de aubergine en courgette plakjes.
  • Klop de eieren los en roer deze door de bechamelsaus.
  • Giet de saus over de groente, aardappels en gehakt heen.
  • Rasp er een flinke laag Parmezaanse kaas overheen.
  • Zet de moussaka in het midden van de oven en laat gedurende 45 tot 60 minuten goudbruin en gaar worden. De moussaka is klaar als de bovenste laag gestold is.

Notities

Veel kookplezier en eet smakelijk!
 
Liefs Audrey en Sophie

Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije klassiekers? Wat denk je bijvoorbeeld van de Franse boeuf bourguignon? Of wellicht de Hongaarse goulash en misschien de Britse shepherds pie?



Volgen jullie ons ook al op Social Media?

         

Probeer ook eens deze glutenvrije recepten

Tags

  • aubergine
  • bechamel
  • courgette
  • gehakt
  • glutenvrij
  • Grieks
  • knoflook
  • moussaka
  • tomaat
  • ui
  • wat eten we vandaag?
  • zonder gluten

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Print
  • Pinterest

Berichtnavigatie

Glutenvrije oranje tompoucen, zelfgemaakt de lekkerste
Italiaanse quiche met courgette en parmaham

Share your thoughts Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

code

Advertentie



Winterrecepten

Glutenvrije winterrecepten

Weekmenu 18 t/m 24 januari

Glutenvrij weekmenu 2021-3

Onze nieuwste recepten

  • aardappel-knoflookpuree met Provençaalse kruidenAardappel-knoflookpuree met Provençaalse kruiden
  • Pasta pesto met spinazie, kip en mascarponePasta pesto met spinazie, kip en broccoli
  • visschotel met krieltjes, haricots verts en broccoliVisschotel met krieltjes, haricots verts en broccoli
  • Stoofschotel met kapucijners, pompoen en braadworstjesStoofschotel met kapucijners, pompoen & braadworstjes
  • PaddenstoelenroomsausPaddenstoelenroomsaus

Like ons op Facebook

Like ons op Facebook

Vegan & glutenvrij genieten

Advertentie





Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je ons blijven volgen? Wat leuk! Schrijf je dan snel in voor ons blog!

Voeg je bij 158 andere abonnees

Contact informatie

Sophie Glutenvrij
T.a.v. Audrey Dobber

E-mail: audrey@sophieglutenvrij.nl
Tel.: +31627047771
KvK 76833100

 

mytastenld.com

Sophie Glutenvrij op Bloglovin’

Follow
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • sophieglutenvrij.nl © 2016-2021
Close
Sophie Glutenvrij
  • Nederlands
Wij plaatsen functionele cookies om er voor te zorgen dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Tevens plaatsen tracking cookies om advertenties beter op uw surf gedrag af te kunnen stemmen (Google Adwords). Ook plaatsen wij analytische cookies om op deze manier onze bezoekers aantallen bij te houden in Google Analytics.Akkoord, ik accepteer alle cookies.Nee, ik accepteer geen gepersonaliseerde cookies. Alleen noodzakelijkeKlik hier voor meer info over de cookies die wij plaatsen