De lekkerste glutenvrije oranje tompoucen voor Koningsdag of Bevrijdingsdag maak je heel makkelijk en snel zelf. Heerlijk met zelfgemaakte banketbakkersroom en oranje glazuur.
Zoals beloofd hierbij dan eindelijk het recept voor de glutenvrije oranje tompoucen. Het was eigenlijk de bedoeling om deze overheerlijke glutenvrije tompoezen vóór Koningsdag met jullie te delen, maar helaas door gebrek aan tijd konden we ze pas op Koningsdag zelf maken.
Koningsdag was natuurlijk woningsdag geworden, dus naast de spelletjes en lekkere hapjes, hadden we nog een leuke bezigheid om samen te doen. Tompoezen bakken! Het resultaat?! Ze zijn echt mega lekker geworden. Zelfs de andere dag vond ik ze nog lekker. Echt een aanrader dus.
Het glutenvrije bladerdeeg
Voor onze tompouces heb ik voor het eerst het glutenvrije bladerdeeg van Lieke is Vrij gebruikt. Deze kan ik echt iedereen aanraden. We hebben inmiddels, naar mijn idee, al het glutenvrij bladerdeeg wat er is getest en deze steekt er met kop en schouders bovenuit. Het is, volgens mij, de enige met roomboter en dat proef je. Het bladerdeeg van VA foods is voor ons een goede tweede en een goed alternatief als je ook lactosevrij moet eten.
Over lactosevrij gesproken. Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de volle melk door lactosevrije melk of kokosmelk voor in de banketbakkersroom zodat ook jij deze heerlijke oer Hollandse gebakjes kunt eten.
Nog een paar tips voor het glazuur
Heb je geen sinaasappelsap in huis voor het glazuur? Abrikozensap, oranje limonade of gewoon water werkt ook prima. Het sinaasappelsap is bedoeld als extra smaakje. Oranje kleurstof koop ik bij de taartenwinkel. Ik gebruik altijd de tubes rainbow dust van het merk ProGel voor mijn baksels en glazuur, maar elke andere oranje (of roze) voedingskleurstof volstaat ook.
Wil je onze overheerlijke glutenvrije oranje tompoucen ook eens maken? Je vind het recept hieronder.
Glutenvrije oranje tompoucen
Ingrediënten
- 4 plakjes glutenvrij bladerdeeg
- 125 gram poedersuiker
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- oranje kleurstof
- 3 eierdooiers
- 50 gram kristalsuiker
- 250 ml volle melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 25 gram maizena
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Halveer het bladerdeeg en prik er gaatjes in met een vork.
- Leg het bladerdeeg op een met bakpapier bekleed rooster en zet in de oven gedurende 10 tot 12 minuten. Draai het bladerdeeg halverwege even om.
- Laat het bladerdeeg afkoelen op een rooster.
- Maak intussen de banketbakkersroom.
- Verwarm de melk in een pan met dikke bodem.
- Doe de suiker, vanillesuiker, maizena en eidooiers in een kom en mix tot een schuimende lichtgele massa.
- Giet een scheut van de warme melk bij het suiker-eimengsel en schep alles daarna weer terug in de pan.
- Breng de gele vla aan de kook en blijf intussen roeren.
- Zodra de banketbakkersroom het kookpunt heeft bereikt en de juiste dikte (ongeveer zoals dikke vanillevla), zet dan het vuur uit.
- Doe de banketbakkersroom in een vershoudbakje en laat ongeveer 30 minuten afkoelen op de aanrecht.
- Doe de deksel op het bakje en zet de banketbakkersroom nog minstens 30 minuten in de koelkast. Je kunt de banketbakkersroom ook een avond van te voren maken.
- Als laatste is de oranje glazuur aan de beurt.
- Meng hiervoor de poedersuiker met de sinaasappelsap en oranje kleurstof door elkaar met een lepel tot een gladde vloeibare massa. Is je glazuur wat te dun, voeg dan wat poedersuiker bij. Is hij te dik, voeg dan een beetje vocht bij.
- Bestrijk de helft van de stukjes bladerdeeg met de glazuur en laat uitlekken op een rooster gedurende minstens een half uur zodat je glazuur wat stolt.
- Strijk een dikke laag banketbakkersroom op de stukjes bladerdeeg zonder glazuur van ongeveer 3 tot 4 cm.
- Leg daarboven op de stukken bladerdeeg met de glazuur en klaar zijn je glutenvrije oranje tompoucen.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je nog meer glutenvrij bakken? Probeer dan ook eens onze glutenvrije koekjes die niet uit lopen. Of wat denk je van een heerlijke glutenvrije appeltaart of carrot cupcakes met cream cheese frosting?
Volgen jullie ons ook al op Social Media?
Dat ziet er lekker uit! Kan de banketbakkersroom ook gemaakt worden met magere melk ipv volle melk?
Hoi Eshter,
Ja hoor, kan prima.
Wat een leuk en goed uitvoerbaar recept! Superfijn om zo toch tompoucen te kunnen eten met Koningsdag! Gemaakt met bladerdeeg van schär, gaat ook prima.