Zoals jullie weten ben ik al een tijdje bezig om alle wereldgerechten gluten- en lactosevrij te maken tot grote vreugde van mijn gezin. Inmiddels staan er dan ook aardig wat recepten op de website.
Afgelopen week leek het me een goed idee om eens aan de kip orzo te beginnen. Ik vond dat er zo ontzettend lekker uitzien op het plaatje. Dus ingrediënten uitpluizen. Ai, orzo blijkt een pastasoort en geen rijst te zijn. Daar had ik me even in vergist. Dus googlen op glutenvrije orzo. Helaas geen hits. Nou ja, geen hits, eentje van een leverancier in Griekenland. ’tJa, wat nu?!
Maar uh, wacht eens eventjes. Kip orzo is volgens de verpakking van het wereldgerecht toch Perzisch? Maar hier op de website van de Griekse leverancier staat toch echt dat het Grieks is. Wat is nu juist of is het beide correct? Zou de pasta misschien ook verschillende benamingen kunnen hebben?
En inderdaad. Orzo is Kritharaki maar ook Risoni. En laat Peak’s nu toch glutenvrije risoni in het assortiment hebben. JOEPIE!!! Toch nog kip orzo!
Kip orzo met courgette, cherry tomaatjes en abrikozen
Ingrediënten
- 600 gram kipfilet
- 300 gram glutenvrije risoni orzo
- 1 courgette
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 250 gram cherry tomaatjes
- 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
- 1 ui
- 70 gram tomatenpuree
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen laurierblad
- 2 theelepels gemalen komijn
- olijfolie
- peper en zout
- 500 ml water
Hoe maak je het?
- Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met wat peper en zout.
- Snijd de courgette in stukjes en halveer de cherry tomaatjes.
- Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.
- Meng de tomatenpuree met de cayennepeper, kurkuma, komijn, laurierblad, kaneel en nootmuskaat in een kom en zet even opzij.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan met een goede anti-aanbaklaag of hapjespan met deksel en fruit hierin de ui met de knoflook gedurende 2 minuten.
- Voeg de kip toe en bak deze rondom lichtbruin.
- Schep het tomatenpuree mengsel in de pan en roer alles even goed door.
- Giet 500 ml water in de pan samen met de courgette stukjes en de risoni (orzo). Doe de deksel op de pan en laat zo'n 11 minuten koken tot de risoni (orzo) gaar is. Roer regelmatig even door.
- Voeg 3 minuten voor het einde van de kooktijd de cherry tomaatjes en de gedroogde abrikozen toe. Breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Meer gluten- en lactosevrije wereldgerechten vind je in onze recepten index