Deze heerlijke, glutenvrije Kerst (of Paas) kip met sinaasappel, honing en tijm uit de oven is echt een aanrader. Zo ontzettend lekker en vrij makkelijk om te maken.
Nog even en dan is het alweer zover. Kerst. Wat mij betreft de meest gezellige tijd van het jaar. Heerlijk genieten samen met de familie en daar hoort uiteraard ook lekker eten bij. Maar wat maak je nu met het Kerstdiner? Zeker als je meerdere gasten te eten krijgt. De een houdt niet van wild en de ander weer niet van vis. Het moet ook nog eens kids proof zijn voor alle kinderen. ’t Ja, en om nu 3 verschillende soorten vlees- en visgerechten te maken voor je gasten is natuurlijk ook best wel een klus. Tenzij je zo’n kook freak bent als ik, maar ja, dat is natuurlijk niet iedereen.
Op zulke momenten zit je altijd goed met kip. En dan natuurlijk wel een lekkere en malse Kerstkip zoals deze kip met sinaasappel, honing en tijm uit de oven. Slechts 20 minuutjes voorbereiding en daarna neemt de oven het meeste werk van je over. Deze kip is niet alleen heel lekker, maar is ook nog eens makkelijk om te maken. Stop wat extra schijfjes sinaasappel tussen de vleugels en poten van de kip en leg er wat extra takjes tijm op en hij ziet er ook nog eens heel feestelijk uit. Succes gegarandeerd.
Deze heerlijke kip met sinaasappel, honing en tijm combineert erg goed met bijvoorbeeld roseval aardappeltjes, hasselback aardappels, gekarameliseerde wortels (dit recept verschijnt komende week) en/of gegrilde groenten.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de roomboter door boter van MinusL. Je vind de uitgebreide beschrijving voor de kerstkip hieronder.
Kip met sinaasappel, honing en tijm uit de oven
Keukengerei
- keukentouw
- Braadslee of ovenschaal
Ingrediënten
- 1 hele kip ongeveer 1,5 kg
- 3 sinaasappels
- 8 takjes tijm
- 2 bolletjes Chinese knoflook
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel mosterd
- 100 gram zachte roomboter
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe 75 gram van de zachte roomboter in een kommetje.
- Was een van de sinaasappels goed af en rasp de schil boven de boter.
- Haal 6 takjes met tijm af en voeg ook deze bij de boter.
- Rasp 1 bolletje knoflook boven het botermengsel.
- Voeg vervolgens de honing en de mosterd toe samen met wat peper en zout naar smaak.
- Pers 1 van de sinaasappels uit. Schil de andere en snijd deze in stukken.
- Snijd ook het 2e bolletje knoflook in stukken.
- Verwijder het touwtje van de kip en bestrooi de binnenkant royaal met peper en zout.
- Vul de kip met de knoflook, sinaasappels, het sinaasappelsap, 2 takjes tijm en 25 gram boter welke je in blokjes hebt gesneden.
- Neem een stuk keukentouw en bind de poten en staart van de kip weer bij elkaar.
- Kerf de huid van de kip rondom wat in met een scherp mes.
- Bestrijk de kip aan beide kanten met de botermarinade.
- Zet de kerstkip in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Draai halverwege de baktijd de kip om en bestrijk met de jus uit de ovenschaal.
- Zet na 30 minuten de oven op 150 graden Celsius en laat de kip in zo'n 45 minuten verder goudbruin en gaar worden. Draai af en toe even om en bestrijk met de jus.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije kerst inspiratie? Kijk dan ook eens op onze pagina met kerstrecepten voor het hele gezin.
Volgen jullie ons ook al op Social media?