Een makkelijk Kerst recept voor een heerlijke malse kip met sinaasappel, honing en tijm uit de oven en natuurlijk gewoon glutenvrij.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur15 minutenminuten
10 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur45 minutenminuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p. 506kcal
Porties 1hele kip
Keukengerei
keukentouw
Braadslee of ovenschaal
Ingrediënten
1hele kipongeveer 1,5 kg
3sinaasappels
8takjestijm
2bolletjesChinese knoflook
2eetlepelshoning
1eetlepelmosterd
100gramzachte roomboter
peper en zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe 75 gram van de zachte roomboter in een kommetje.
Was een van de sinaasappels goed af en rasp de schil boven de boter.
Haal 6 takjes met tijm af en voeg ook deze bij de boter.
Rasp 1 bolletje knoflook boven het botermengsel.
Voeg vervolgens de honing en de mosterd toe samen met wat peper en zout naar smaak.
Pers 1 van de sinaasappels uit. Schil de andere en snijd deze in stukken.
Snijd ook het 2e bolletje knoflook in stukken.
Verwijder het touwtje van de kip en bestrooi de binnenkant royaal met peper en zout.
Vul de kip met de knoflook, sinaasappels, het sinaasappelsap, 2 takjes tijm en 25 gram boter welke je in blokjes hebt gesneden.
Neem een stuk keukentouw en bind de poten en staart van de kip weer bij elkaar.
Kerf de huid van de kip rondom wat in met een scherp mes.
Bestrijk de kip aan beide kanten met de botermarinade.
Zet de kerstkip in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Draai halverwege de baktijd de kip om en bestrijk met de jus uit de ovenschaal.
Zet na 30 minuten de oven op 150 graden Celsius en laat de kip in zo'n 45 minuten verder goudbruin en gaar worden. Draai af en toe even om en bestrijk met de jus.
Opmerkingen
Veel kookplezier, eet smakelijk en een hele fijne Kerst gewenst.Liefs Audrey en Sophie