Heerlijke pittige Indische gehaktballen in een zalige saté saus. Lekker met bijvoorbeeld witte rijst en sajoer boontjes, maar ook perfect bij de stamppot.
Waarschijnlijk heb je ze al een keertje voorbij zien komen toen ik het recept voor de Oosterse stamppot met paksoi en Chinese kool met jullie deelde. De Indische gehaktballen. Een zalige en malse gehaktbal met glutenvrije nasikruiden, wat sambal en een sjalotje. Uiteraard mag de knoflook niet ontbreken in deze heerlijke Oosterse gehaktballen en natuurlijk ketjap manis. Dat alles in een verrukkelijke satésaus gemaakt van gember, knoflook (ja, alweer ;-)) tomaat en sambal en smullen maar.
Voor dit recept heb ik de nasikruiden van Verstegen gebruikt. Deze zijn glutenvrij. Voor de ketjap manis gebruik ik altijd de glutenvrije variant van het merk Inproba.
Wil je deze zalige glutenvrije en spicy Indische gehaktballen met satésaus ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden voor het recept.
Indische gehaktballen in satésaus
Ingrediënten
- De gehaktballen:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 sjalotje
- 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
- 1 ei
- ½ zakje nasikruiden
- 1 theelepel sambal
- 1 eetlepel glutenvrije ketjap manis
- 6 eetlepels glutenvrij paneermeel
- rijstolie
- peper en zout
- ...........................................................................................
- De satésaus:
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 4 cm gember
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel sambal
- 100 ml water
- 1 eetlepel maizena
- 1 runderbouillonblokje
Hoe maak je het?
- We starten als eerste met de gehaktballen.
- Hak daarvoor het sjalotje en de knoflook zo fijn mogelijk.
- Kneed het gehakt met de knoflook, sjalotje, nasikruiden, ei, paneermeel, sambal, ketjap en wat peper en zout door elkaar.
- Maak 8 gelijke ballen van het gehakt.
- Verhit een flinke scheut rijstolie in een braadpan en bak hierin de de gehaktballen rondom bruin.
- Hak intussen de gember en knoflook fijn voor de satésaus.
- Schep de gehaktballen uit de pan, maar laat het vet erin zitten.
- Fruit de gember en knoflook.
- Voeg de sambal en bruine suiker toe samen met de tomatenpuree en bak even mee.
- Meng de maizena met het water en voeg dit toe aan het geheel samen met het runderbouillonblokje en roer goed door tot een satésaus.
- Voeg de Indische gehaktballen weer toe en laat nog zo'n 5 minuten doorwarmen in de saus.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Al trek gekregen in nog meer glutenvrije gerechten uit de Oosterse keuken? Proef dan ook eens onze zalige babi ketjap, Singaporese noedels met kip en garnalen of gado gado.
Volgen jullie Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, reviews, glutenvrije aanbiedingen, nieuwe producten en nog veel meer.