Gado gado, Indonesiche groenteschotel met pindasaus

Wederom een super heerlijk Indonesisch gerecht en ook nog eens een gerecht wat al een tijdje op mijn recepten to-do-lijstje staat. Namelijk deze super lekkere glutenvrije gado gado met een verrukkelijke homemade pindasaus. Heerlijk met witte rijst, gebakken uitjes (bawang goreng) en kroepoek. Dit gerecht moet je echt een keertje gegeten hebben. Zo ontzettend lekker!

Wij eten gado gado meestal als hoofdgerecht. Daarom heb ik in mijn versie ook aardappeltjes en tofu toegevoegd. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon als bijgerecht eten met bijvoorbeeld ajam paniki of babi pangang en dan laat je de tofu en aardappels gewoon weg. Net zo makkelijk en even lekker.

Wil je dit heerlijke Indonesische groentegerecht ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.



Gado gado

Een heerlijke gluten- en lactosevrij Indonesisch groentegerecht. Lekker met witte rijst, gebakken uitjes en kroepoek.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Indonesisch, Lactosevrij, Melkvrij
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • De gado gado:
  • 2 grote aardappels
  • 200 gram sperziebonen
  • 1,5 winterpeen
  • 100 gram taugé
  • 200 gram tofu
  • 1 eetlepel glutenvrije ketjap
  • 1 theelepel knoflookpuree
  • 1 theelepel rode peper puree
  • 1/2 komkommer
  • 4 eieren
  • 1/3 Chinese kool
  • olie
  • ......................................................................................
  • De pindasaus:
  • 2 sjalotjes
  • 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
  • 2 cm gember
  • 1 theelepel trassi
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels glutenvrije ketjap manis
  • pindaolie

Hoe maak je het?

  1. Snijd de aardappels in blokjes van ongeveer 1 cm en snijd de sperziebonen in stukjes van ongeveer 4 cm.

  2. Snijd de winterpenen en Chinese kool in repen.

  3. Vervolgens snijd je de tofu in blokjes van ongeveer 2 cm. De komkommer snijd je eerst in de lengte in 4 stukken en daarna in plakjes. 

  4. Kook de aardappels 5 minuten, de sperziebonen 7 minuten, de winterpeen 3 minuten, de Chinese kool 2 minuten en de taugé 1 minuut.

  5. Spoel alles af met koud water na het koken, behalve de aardappels. Zo blijft de groente lekker knapperig. 

    De komkommer hoeft niet geblancheerd te worden, dus die kan gewoon blijven zoals het is.

  6. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook- en rode peper puree. Voeg de blokjes tofu toe even bak rondom lichtbruin. Voeg als laatste een eetlepel glutenvrije ketjap manis toe er roer even door.

  7. Maal de knoflook, sjalotjes en gember fijn in de hakmolen van de staafmixer.

  8. Verhit een scheutje pindaolie (wokolie) in een steelpan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes, gember en knoflook.

  9. Voeg de kokosmelk toe samen met de trassi en de palmsuiker.

  10. Roer nu steeds een eetlepel pindakaas door de kokosmelk totdat deze goed is opgenomen.

  11. Voeg als laatste 2 theelepels sambal toe samen met 2 eetlepels glutenvrije ketjap manis.

  12. Laat de saus zachtjes doorkoken en wat indikken.

  13. Verdeel de groenten, aardappels en tofu over de borden of op een schaal en schep hier wat pindasaus overheen. Strooi er als laatste wat gebakken uitjes overheen (bawang goreng) en leg de gehalveerde gekookte eieren er bovenop.

  14. Serveer de gado gado met witte rijst en kroepoek.

Notities

Je kunt deze gado gado ook heel makkelijk vegetarisch maken door de trassi weg te laten uit de pindasaus. Ga je voor vegan? Geen probleem! Laat dan ook de eieren weg.

 

Eet smakelijk! Selamat makan! 

 

Liefs Audrey

We hebben nog veel meer gluten- en lactosevrije Indonesische recepten voor je. Deze vind je allemaal op onze pagina met Oosterse gerechten.



Volgen jullie onze avonturen ook al op Instagram? Hier vind je niet alleen foto’s van onze gerechten, maar ook een kijkje achter de schermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code