Basilicum roomsaus. Goh, voordat Soof coeliakie en lactose-intolerantie kreeg hebben we in ons gezin heel wat van die zakjes versleten. Het werd bij ons niet alleen bij de broccoli gegeten, maar ook bij de sperziebonen, wortels, doperwten en natuurlijk ook over de pasta. Eigenlijk bij zo’n beetje elke groente….
Maar ja, die zakjes bevatten gluten en ze bevatten lactose…. Jammer, want ze waren nu juist zo lekker makkelijk en snel. Maar niet getreurd, don’t give up hope! Dan maar zelf maken! Hoe moeilijk kan het zijn?!
Inderdaad, helemaal niet zo moeilijk en ook nog eens een stuk lekkerder dan die, achteraf gezien, naar meel smakende zakjes. Okay, je bent er iets langer mee bezig, maar binnen 15 minuten heb je gegarandeerd een heerlijke basilicum roomsaus op tafel staan.
Tenzij er een oorwurm uit de basilicum plant komt gekropen zoals vanmiddag bij mij het geval was. ‘t Ja, dan doe je er iets langer over. Waarschijnlijk hebben ze me bij de buren ook wel gehoord. Ge-wel-dig voorbeeld voor Sophie ook natuurlijk. Vertel haar regelmatig dat ze écht niet bang hoeft te zijn voor insecten enzo….Gelukkig heeft Patrick me bevrijd van het griezelkruipbeestje en kon ik daarna weer vrolijk verder met mijn recepten. Uiteraard wel extra op mijn hoedde, wie weet heeft die oorwurm wel zijn familie meegenomen…. 😉
Nieuwsgierig geworden naar het recept? Scroll dan snel naar beneden !
Basilicum roomsaus
Ingrediënten
- 40 gram glutenvrije bloem
- 25 gram lactosevrije boter
- 250 gram lactosevrije melk
- 1 groentebouillonblokje
- 20 blaadjes verse basilicum
- peper en zout
Instructies
- Was de basilicum blaadjes, dep ze droog en hak ze zo fijn mogelijk.
- Verhit 25 gram boter in een steelpan met anti aanbaklaag totdat de boter schuimt maar niet verkleurd.
- Voeg de glutenvrije bloem toe en roer goed door tot een samenhangend geheel.
- Giet een scheutje lactosevrije melk bij de blanke roux en roer goed door met een garde totdat de melk op is genomen door de roux.
- Blijf dit herhalen totdat de melk op is.
- Voeg het groentebouillonblokje toe aan de roomsaus samen met de fijngehakte basilicum.
- Roer alles even goed door. Als de saus nog wat te dik is, dan kan je dit makkelijk verhelpen door wat extra lactosevrije melk bij te voegen.
- Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
Notities
Op zoek naar nog meer gluten- en lactosevrije recepten? Klik dan snel hier!