De lekkerste glutenvrije pommes duchesse maak je vrij makkelijk zelf en je hebt er slechts een paar ingrediënten voor nodig.
Pommes duchesse
Ik denk dat ze tijdens de kerst weer bij veel mensen op tafel staan. De pommes duchesse. Of zoals ze eigenlijk heten, pommes de terre duchesse. Pommes duchesse worden ook wel hertoginnenaardappelen of aardappelrozetten genoemd.
Deze aardappelrozetten zijn ook zo ontzettend lekker en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken. En, je hebt er slecht een paar ingrediënten voor nodig welke je meestal wel gewoon in huis hebt. In dit recept heb ik de klassieke variant gemaakt. Aardappels, boter, eigeel, nootmuskaat en wat peper en zout. Maar je kunt natuurlijk met deze zalige glutenvrije pommes duchesse alle kanten op en er lekker op los variëren. Meng er bijvoorbeeld eens wat extra kruiden doorheen zoals bieslook, peterselie of basilicum. Of voeg wat pittige oude kaas toe en een beetje paprikapoeder en wat knoflook. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Een paar tips voor mooie aardappelrozetten
Vaak hoor ik dat het maken van de puree niet zoveel problemen oplevert, maar dat het vullen van de spuitzak en het spuiten van de rozetten des te meer. Daar kan ik over mee praten. Een spuitmond die ineens uit de zak plopt, geknapte spuitzak, verstopte spuitmond, meer puree op het aanrecht dan in de spuitzak en rozetten die nergens op lijken. Gelukkig zijn daar wat handige truckjes voor.
Zorg er sowieso voor dat je puree mooi glad is zonder klontjes. Voor het spuiten van de rozetten gebruik ik altijd grote plastic wegwerpspuitzakken, een adapter en spuitmondje 1M (open star) van Wilton. Knip de spuitzak niet te breed af. Doe de adapter in de spuitzak en kerf met een schaar een klein sneetje bij de eerste ribbel van de adapter. Knip vervolgens de spuitzak af op het sneetje. Zet de spuitmond op de adapter en draai deze dicht met de ring van de adapter.
Zet de spuitzak in een spuitzakhouder. Heb je deze niet dan kun je ook prima een maatbeker hiervoor gebruiken. Vouw de spuitzak om de rand van de spuitzakhouder. Vul de spuitzak met behulp van een spatel. Vouw de spuitzak terug en knijp dicht door het uiteinde op te draaien. Je bent nu klaar om rozetten te spuiten. Houd daarvoor de spuitzak met de spuitmond naar beneden zodat deze het bakpapier raakt, knijp en maak een draaiende beweging tegen de klok in. Dat is alles. Vind je die rozetten toch te lastig. Laat dan de draaiende beweging achterwege en knijp tot de juiste hoeveelheid. Ongeveer 4 bij 4 cm.
Heb je onverhoopt toch een klontje welke het spuitmondje blokkeert? Knijp dan niet verder. Je spuitzak kan dan namelijk openbarsten of je duwt de adapter eruit. Haal met een cocktailprikker het klontje uit de spuitmond en je kunt weer verder.
Wil je deze zalige glutenvrije pommes duchesse ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Pommes duchesse
Keukengerei
- Spuitzak met open star spuitmondje
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- 80 gram ongezouten roomboter
- 2 eidooiers
- ½ theelepel nootmuskaat
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Schil de aardappels en snijd ze in 4 stukken.
- Kook de aardappels met wat zout in 15 tot 20 minuten gaar.
- Verwarm intussen de oven voor op 190 graden Celsius.
- Stamp de aardappels fijn met de pureestamper zo fijn mogelijk.
- Snijd de boter in stukjes en roer deze door de gestampte aardappels.
- Voeg de eidooiers toe samen met de nootmuskaat en wat peper naar smaak en roer deze door de aardappelpuree.
- Doe de aardappelpuree in een spuitzak met open star spuitmondje.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hierop rozetten van de aardappelpuree. Laat tussen elke aardappelrozet ongeveer 1,5 cm ruimte. De pommes duchesse kunnen een beetje uitlopen.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven gedurende 20 tot 25 minuten totdat de pommes duchesses goudbruin en gaar zijn.
- Serveer direct.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Nog meer heerlijke kerstrecepten zoals deze zalige glutenvrije pommes duchesse vind je op onze pagina met kerstrecepten! Probeer bijvoorbeeld ook eens onze hasselback aardappels, roseval aardappels of krieltjes met knoflook en rozemarijn.
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.