Een zalige beenham wellington met brie en parmaham. Je moet er even de tijd voor uit trekken, maar dat proef je zeker terug in je gerecht. Erg smaakvol en boter mals.
Iedereen kent natuurlijk de beef wellington. Ossenhaas met ganzenleverpastei en duxelles (fijngehakte paddenstoelen met kruiden) gerold in bladerdeeg. Ik vind het erg lekker, maar mijn 7-jarige trok al haar mooie neusje op bij het horen van het woord paddenstoelen en ossenhaas. Met kerst is het natuurlijk wel zo leuk dat het gerecht bij iedereen in de smaak valt. Dus ook bij mijn zeer kieskeurige coeliaakje. Gelukkig zag ze het bladerdeeg verhaal wel erg zitten, dus dan maar improviseren.
Dat is uiteindelijk deze heerlijke variant op de kerstklassieker geworden. Namelijk beenham wellington met brie en parmaham. Ingrediënten die onze dame gelukkig wel lekker vind. Lekker met honing en mosterd er door en een beetje kruiden met tijm en een beetje peper en zout. Het resultaat. Echt boven verwachting lekker geworden. Patrick en ik hebben samen zo’n beetje samen de hele beenham wellington opgegeten. En Sophie?! Zij heeft haar portie volledig ontleed en alleen het bladerdeeg opgegeten. Kinderen…
Voor deze beenham wellington heb ik het glutenvrije bladerdeeg van Lieke is vrij gebruikt. Dit is voor ons het lekkerste glutenvrije bladerdeeg wat je kunt krijgen. Een goede tweede is het bladerdeeg van VA foods. Het bladerdeeg van Lieke is vrij bevat roomboter en ei is daardoor niet geschikt als je ook geen melk en/of ei mag.
Het bladerdeeg van VA foods is zowel melk als soja als eivrij, dus prima geschikt als je geen lactose, melk, ei of soja mag.
Wil je deze super lekkere beenham wellington met brie en parmaham ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Beenham wellington met brie en parmaham
Equipment
- Ster koekjes uitsteker
- Braadslee of diepe ovenschaal
Ingrediënten
- 600 gram beenham
- 200 gram brie
- 8 plakjes glutenvrij bladerdeeg
- 1 ei
- 6 plakken parmaham
- 1,5 theelepel tijm
- mosterd
- honing
- peper en zout
Instructies
- Laat het bladerdeeg 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Leg de plakjes bladerdeeg op een stuk bakpapier tegen elkaar aan en plak vast zodat het een grote lap wordt.
- Snijd een strook eraf waarvan je straks sterren uit kunt steken.
- Bestrijk het bladerdeeg met wat honing.
- Leg de parmaham erboven op.
- Snijd de brie in dunne plakjes en leg deze op de parmaham.
- Bestrijk wederom met wat honing en bestrooi met de tijm.
- Bestrijk de beenham met mosterd en bestrooi met wat peper en zout naar smaak.
- Rol de beenham in het bladerdeeg. Dit gaat het makkelijkst door eerst de ene kant van het bakpapier over de ham te leggen en vervolgens de andere kant. Op deze manier blijft alles mooi op zijn plek zitten.
- Klop het ei los en bestrijk hiermee de randen van het bladerdeeg. Vouw de randjes iets om en duw dicht met je vingers.
- Steek sterren uit het restant bladerdeeg en plak deze op de beenham wellington.
- Bestrijk het bladerdeeg met het restant van het losgeklopte ei.
- Zet de beenham wellington met brie en parmaham in een braadslee of in een diepe ovenschaal en schuif deze in het midden van de oven.
- Laat de beenham wellington in 45 tot 60 minuten goudbruin en gaar worden.
Notities
Meer gerechten zoals deze zalige en botermalse beenham wellington met brie en parmaham vind je op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten.
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.