De laatste kerst klassieker voor deze kerst en dit keer een fantastisch voorgerecht. Namelijk deze heerlijke paddenstoelenragout met salie in homemade glutenvrije ragoutbakjes
Voor onze paddenstoelenragout heb ik gewone champignons gebruikt. Maar ook kastanje champignons, shiitake, cantharellen en portobello’s. Je kunt natuurlijk ook andere soorten paddenstoelen gebruiken zoals oesterzwammen, morieljes of bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood. Rond de kerstperiode zijn paddenstoelen vaak los te verkrijgen bij diverse supermarkten. Kun je mooi jou eigen paddenstoelenmix samenstellen. Zo voorkom je ook dat je na de kerst allerlei aangebroken bakjes hebt.
Glutenvrije ragoutbakjes zelf maken
De ragout bakjes voor dit heerlijke glutenvrije voorgerecht heb ik zelfgemaakt van glutenvrij bladerdeeg.
Hiervoor heb je een bakring nodig of ronde uitsteker van 7 cm doorsnede en eentje van 4 cm doorsnede.
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Klop een ei los. Steek per bakje 4 ringen uit van 7 cm.
3. Steek bij 4 van de 3 rondjes van 7 cm een rondje uit van 4 cm precies in het midden.
Leg de uitgestoken rondjes van 4 cm even aan de kant.
4. Leg het rondje van 7 cm wat nog helemaal in tact is op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
5. Bestrijk de randen met wat losgeklopt eigeel en leeg een rondje waarvan het midden is uitgestoken er boven op.
6. Herhaal deze stap met de andere twee rondjes.
7. Plak de uitgestoken rondjes van 4 cm doorsnede op elkaar met wat eigeel. Dit is straks het dekseltje van je glutenvrije ragoutbakje.
8. Maak op dezelfde manier de rest van de ragoutbakjes.
9. Zet de glutenvrije ragoutbakjes in het midden van de oven en laat in zo’n 15 tot 20 minuten rijzen en goudbruin worden.
De snelle variant glutenvrije ragoutbakjes
Wil je een snelle en makkelijkere variant voor een glutenvrij pasteibakje? Leg dan in een cupcake tray per beboterd vakje een velletje ontdooit glutenvrij bladerdeeg. Duw het deeg naar beneden en vouw een mooi randje. Besmeer de randjes met wat los geklopt ei. Zet ze in de oven gedurende zo’n 10 tot 15 minuten op 180 graden Celsius en klaar!. Ze zijn dan iets minder mooi dan de variant op de foto, maar zeker niet minder lekker.
Variatie tips!
In dit recept heb ik madeira gebruikt. Heb je geen madeira, dan kun je eventueel ook 4 eetlepels sherry gebruiken. Ook kun je de salie en bladpeterselie eventueel vervangen voor bijvoorbeeld Provençaalse kruiden. Het is maar net wat jij lekker vind.
Deze paddenstoelenragout is niet alleen heerlijk als voorgerecht tijdens de feestdagen, maar is ook een perfect hoofdgerecht. Ik hou sowieso wat over van deze heerlijke glutenvrije ragout na de kerstdagen, dus hij gaat gewoon de vriezer in bij ons. Kan ik hem later weer eten met bijvoorbeeld witte rijst of een stuk glutenvrij stokbrood om te dippen.
Wil je deze heerlijke glutenvrije paddenstoelenragout ook maken als voorgerecht voor jou kerstdiner? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.
Paddenstoelenragout met salie
Ingrediënten
- 75 gram roomboter
- 100 gram glutenvrije bloem
- 200 gram crème fraîche
- 750 gram paddenstoelen
- 2 sjalotjes
- 8 blaadjes salie
- 4 eetlepels madeira
- 340 ml runderbouillon pot
- 3 takjes bladpeterselie
- peper en zout
- boter om in te bakken
Hoe maak je het?
- Snipper de sjalotjes en snijd de paddenstoelen in stukjes/plakjes.
- Smelt de roomboter (ongezouten) in een braadpan. Laat de boter schuimen, maar niet bruin worden.
- Voeg de glutenvrij bloem toe en roer snel door zodat het niet aanbakt.
- Schenk de runderbouillon samen met de madeira bij de roux en roer goed door. Als je geen madeira in huis hebt, kun je eventueel ook sherry gebruiken.
- Voeg schep voor schep de crème fraîche bij de roux. Zorg ervoor dat steeds het deel goed op genomen is voordat je de volgende schep erbij doet. Zo voorkom je dat de ragout gaat schiften.
- Knip de salieblaadjes en bladpeterselie fijn en roer ze door de roux.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan of wok.
- Fruit hierin de sjalotjes.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de paddenstoelen toe en roerbak ze tot ze zacht zijn.
- Schep de paddenstoelen bij de roux. Breng verder op smaak met wat zwarte peper uit de molen en wat zout.
- Serveer de paddenstoelenragout in glutenvrije ragoutbakjes of met witte rijst.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Wil je nog meer inspiratie voor jou glutenvrije kerstdiner? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije kerstrecepten.
Volgen jullie ons ook al op Social media?